Ukrajnában, Szlovákiában és Magyarországon turnézik a Háromszék Táncegyüttes

2019 június 06. csütörtök, 17:12

Június második hetében többállomásos külföldi turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes a Vágják az erdei utat… című előadásával. Az összesen öt települést érintő utazás alkalmával Ukrajnában, Szlovákiában és Magyarországon is látható lesz az Ivácson László rendezte produkció.

Fotó: Ádám Gyula

Június 11. és 18. között öt helyszínes turnésorozatot szervez a Háromszék Táncegyüttes, melynek keretében többek közt az ukrajnai Ungváron, a szlovákiai Zselízen, illetve a magyarországi Pápán, Balatonakalin és Győrben is látható lesz a Vágják az erdei utat… című előadás.

A turné keretében az együttes az egyik legnagyobb magyar táncművészeti rendezvényen, a 15. Magyar Táncfesztiválon lép színpadra Győrben, a népszerű folklórműsort június 17-én a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében mutatják be.

Fotó: Ádám Gyula

2018-ban volt pontosan száz éve, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.

Fotó: Ádám Gyula

Turnéprogram:

június 12. (szerda), 18:00 óra – Ungvár, Zsinagóga (Ungvári Filharmónia) – Ukrajna
június 14. (péntek), 16:30-tól – Pápa, Főtér
(szabadtéri előadás a 29. Pápai Játékfesztivál keretében)
június 15. (szombat), 20:00 óra – Balatonakali, Szabadtéri Színpad (Vasút tér 4., szabadtéri előadás)
június 16. (vasárnap), 16:00 óra – Zselíz, Városi Park – Szlovákia
(szabadtéri előadás az 53. Országos Népművészeti Fesztivál keretében)
június 17. (hétfő), 21:30-tól – Győr, Győri Nemzeti Színház (Kisfaludy terem)
(a 15. Magyar Táncfesztivál keretében)

Fotó: Ádám Gyula

A turné létrejöttét a Bethlen Gábor Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, utóbbi a Csoóri Sándor Alap programon keresztül.