Az Operaház is részt vesz a 7. Vásárhelyi Forgatagon

2019 június 07. péntek, 14:35

A Vásárhelyi Forgatagon idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Állami Operaház is jelen lesz egy-egy produkciójával.

Augusztus 23. és szeptember 1. között szervezik meg az erdélyi városban a 7. Vásárhelyi Forgatagot, amely az Összeköt minket jelszót kapta. Molnár Imola programfelelős elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes augusztus 26-án fog fellépni a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban a Táncrapszódia című produkcióval, a Magyar Állami Operaház a Gördülő opera program keretében mutatja be szabadtéri előadáson Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operáját.

A programsorozaton fellép még Szilágyi Enikő egy sanzonesttel, népszerű művekből összeállított szimfonikus koncertet ad a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekara. A fesztivál utolsó két napján a Kerekes Band és Keresztes Ildikó, illetve a Neoton szórakoztatja a közönséget.

A szervezők idén Csicsergő udvarnak nevezik el a gyermek- és családprogramoknak otthont adó helyszínt, szintén újdonságnak számít, hogy lesz Sörudvar, ahol kisebb méretű szabadtéri klubkoncertek lesznek.

Portik Vilmos főszervező elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak a helyi polgármesteri hivatallal arról, hogy a kézműves vásárnak, illetve gyermek- és családi programoknak otthont adó helyszínt a marosvásárhelyi Ligetből a középkori várba költöztessék. Erről a következő hetekben születik várhatóan végleges döntés.

A Forgatag arculatváltáson is átesik, hiszen a szervezők szeretnék, hogy bohémabb, vidámabb, élénkebb hangulatot tükröző grafikai elemek hirdessék a fesztivált.

Portik hozzátette: elektronikus felmérést végeztek, amelyből kiderült, hogy a város magyar lakosságának 30 százaléka eddig minden évben részt vett a Forgatagon, a legtöbben, 78 százalék az esti koncerteken voltak jelen, második legnépszerűbb helyszín a kézműves vásár, harmadik a Borudvar.

A főszervező hozzátette: azt akarják, hogy még hangsúlyosabb marosvásárhelyi jelleget kapjon a fesztivál, amely fontos, hogy értékeket közvetítsen, ugyanis csak így tud saját identitással kitűnni a régióban szervezett más hasonló zenei, kulturális fesztiválok közül.

Forrás: MTI, Színház.org