Három nővér – Rómában mutatják be Vidnyánszky Attila beregszászi rendezését

2019 június 20. csütörtök, 9:04

Június 24-én a római Trastevere Múzeum udvarában kerül megrendezésre Csehov Három nővér című darabja a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közreműködésével. A darabot magyar nyelven, olasz felirattal mutatják be.

Az alkotók ajánlója:

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, Kárpátalja első hivatásos magyar nyelvű teátruma 1993. október 23-án kezdte meg működését. A Vidnyánszky Attila által vezett társulat már első előadásaival is nagy sikert aratott. A Szentivánéji álom, a Godot-ra várva, a Sólyompecsenye, majd később a Gyilkosság a székesegyházban, Az ember tragédiája, a Dorottya, A szarvassá változott fiú számos ismertséget, elismerést és nemzetközi díjat hozott a csapatnak.

A társulat az ún. „laboratórium színházi” vonulatba sorolható, amelynek jeles olasz képviselője Eugenio Barba. Az ő munkássága életre hívott Olaszországban néhány jelentős műhelyszínházat. Ide tartozik többek között annak a két fesztiválnak a szervezőtársulata is – a fara sabinai Teatro Potlach és a bergamói Teatro Tascabile – ahova a beregszászi előadás szintén meghívást kapott. (lsd. június 26. FLIPT Fesztivál- Fara in Sabina; június 29. – Arcate d’Arte Fesztivál Bergamo).

A társulat legendás előadásának, a Három nővérnek az olaszországi turnéja három helyszínen lesz. Mint ismeretes, Vidnyánszky Attila erre a rendezésére nyerte el a rangos nemzetközi színházi elismerést, a Mejerhold díjat 2009-ben. Az előadás több alkalommal szerepelt nagy sikerrel külföldön, fesztiválokon, például Moszkvában illetve Franciaországban a Passages Festival-on 2011-ben.