Kétszeres jubileum és örömünnep a Harag György Társulat évadzáróján

2019 június 27. csütörtök, 16:51

Szakmai- és közönségsikerekkel teli évadot zárt a Harag György Társulat, melyet fontos események és évfordulók jellemeztek.

Az évad során ünnepelte ugyanis alapítása 65. évfordulóját a Harag György Társulat, illetve fennállásának 15. évfordulóját a Brighella Bábtagozat. Emellett letették Szatmárnémeti új stúdiószínházának az alapkövét. Magyarország Kormánya korporatív támogatásával a társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Szatmárnémeti városközpontjában vásárolt területet, amelyre egy 120 néző befogadására alkalmas stúdió épülhet.

A 2018/2019-es évad egy, a Mátyás emlékévhez kapcsolódó zenés mesejáték bemutatójával indult. A Jékely Zoltán Mátyás király juhásza című mesejátékot szabadelőadásban mutatták be, a kisiskolás bérletben pedig sok száz gyermek izgulta és nevette végig a Tóth-Páll Miklós által rendezett zenés produkciót. A bemutatók sora bábelőadással folytatódott. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjáték rendezője Nagy Regina volt, aki Arany László meséje nyomán alkalmazta színpadra a történetet.

November 8-án az Ács Alajos Stúdióteremben mutatták be Brigitte Schwaiger monodrámáját, a Parancsára, Führerem című előadást. Ennek szereplője Bogár Barbara volt, rendezője pedig Sorin Militaru, mindketten a Harag György társulat művészei.

A Harag György Társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából, a szintén 65 éves temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen mutatták be a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadást. Jordi Garcelan kortárs vígjátékát a 65 éves évforduló alkalmából szervezett ünnepi hétvége keretében játszották először az Ács Alajos Stúdióteremben, a temesvári Csábi Anna rendezésében.

A társulat a 2018-as évben is egy zenés, vidám előadással búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat. Ez alkalommal a Hippolyt, a lakáj című előadást játszották az óévben három alkalommal is bérletszünetben, mindannyiszor teltház előtt. Az előadás rendezője Bessenyei Gedő István volt.

A Brighella Bábtagozat a folytatásban előbb Gimesi Dóra Szélszabadító című meséje alapján színpadra vitt előadást mutatta be Bartal Kiss Rita rendezésében, később Nagy Regina saját meséjét, a Tündérpereputtyot játszották a szerző rendezésében.

A hagyományoknak megfelelően egy ősbemutatót is műsorra tűzött a társulat: ez alkalommal Székely Csaba kortárs erdélyi magyar drámaíró Semmit se bánok című előadását vitték színre. A Szekuritáté által elkövetett szörnyűségekkel, a kommunista múlttal szembenéző dráma rendezője a magyarországi Lendvai Zoltán volt.

A szatmári közönség számára igazi újdonság volt Frank Wedekind ifjúsági drámájának, A tavasz ébredésének újszerű feldolgozása Györfi Csaba nagyváradi rendező-koreográfus munkájaként.

A magyar költészet napján, április 11-én az Ács Alajos Stúdióteremben mutatta be a társulat Szugyiczky István, a Harag György Társulat örökös tagja által szerkesztett és rendezett Márai-estet „Én fáradt vagyok Európától…” címmel, majd pár nappal később a Poesis Étteremben emlékeztek meg a magyar költészet nagyjairól a Költészetünk Ünnepe című rendezvényen.

A 2018/2019-es évadban visszatért Szatmárnémetibe a kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező, Bocsárdi László. A Scapin című előadás bemutatója május 17-én volt, a város új stúdiószínháza alapkőletételének a napján. A mesejáték-bemutatóval induló évadot mesejáték-bemutató zárta: Csukás István Ágacska című meséjéből szintén Tóth-Páll Mikós rendezett zenés produkciót.

Természetesen 2018/2019-es évadban is volt TranzitFeszt. Szeptember 28. és október 7. között összesen 27 színházi produkciót láthatott a szatmári közönség. A tíznapos seregszemle eseményeire hat helyszínen került sor, a színházi előadások kísérőrendezvényei pedig könyvbemutatók, koncertek és afterpartyk voltak. A multikulturális színházi fesztivál eseményein több mint négyezren vettek részt. A rendezvény tíz napja alatt a meghívott színházak közel 500 munkatársa segítette sikerre a fesztivált. A nagyközönség által látogatható események mellett a szervező két társulat tagjai színészmesterség-workshopokon vettek részt a fesztivál ideje alatt. A Harag György Társulat színészeinek szervezett műhely vezetője Sardar Tagirovsky, neves orosz rendező volt. Az idei rendezvénysorozat témája az identitás volt, amit több nézőpontból, a szó legszélesebb értelmében vizsgáltak a műsorban szereplő előadások.