Éjidő – Ősbemutatót tartottak Magyarkanizsán

2019 július 15. hétfő, 16:55

Pilinszky János versei alapján készült el a Regionális Kreatív Műhely Mezei Kinga által rendezett Éjidő című előadása.

Fotó: Révész Róbert / Magyar Szó

A hatszereplős produkciónak történeti fonala nincs, a rendező Pilinszky versein keresztül szeretné bemutatni a világot, amelyben élünk.

Mezei Kinga a színpadi költészet megteremtésére törekszik a nem mindennapi darabban, a versek, a zene, a képzőművészet és a mozdulatok összhangjával. A rendező a főpróba előtt elmondta, hogy már gyermekkora óta kedveli Pilinszky János költészetét.

Fotó: Révész Róbert / Magyar Szó

“Azt gondolom, hogy azt a kort és azt a világot, amiben élünk, azt a közhangulatot és azt a szellemtelenséget, ami körülvesz bennünket, azt Pilinszky költészetében maximálisan megtalálhatjuk. Úgy éreztem, hogy mindaz, ami most jelen pillanatban bennem mozog, és amiről szólni szeretnék, azt általa és rajta keresztül tudom megszólaltatni” – fogalmazott Mezei Kinga.

Az előadásban Pilinszky versei mellett Mezei Szilárd zeneszerző művei csendülnek fel, valamint Mezei Erzsébet rézkarcai is láthatók. Hat színész működik közre, köztük Pálfi Ervin is, aki elmondta, hogy ez az előadás egy újfajta színházi élményt nyújt a színészeknek és a nézőnek is egyaránt.

Fotó: Révész Róbert / Magyar Szó

“Itt vannak ezek a fantasztikus, Pilinszky által leírt sorok és gondolatok, ehhez párosulnak mozgásjelenetek, és ehhez párosul a vizualitás, a színpadképnek a megkomponáltsága. Ez nagyon sok teret ad a nézőnek, hogy a nézőnek a fejében, illetve a fantáziájában álljon össze az élmény. Szerintem ahány néző ül majd a nézőtéren, mindenkinek mást jelent” – mondta Pálfi Ervin.

A jelmezeket Janovics Erika, a díszletet Ondraschek Péter tervezte. A dramaturg Oláh Tamás. A produkció létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány támogatta.

Forrás: Pannon RTV