“El kellett indulnom egy csapattal közösen” – Sebestyén Aba válaszolt

2019 július 19. péntek, 8:04

A bukás akkor hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei POSZT-on a legjobb rendezésért járó díjat vehette át. Az alkotót a maszol.ro kérdezte.

A maszol.ro cikkéből:

“Úgy gondolom, hogy az eddigi rendezői tevékenységem is nyert, meg mindaz, amit ebben a minőségemben gondolok a színházról. Évek óta hozok létre független produkciókat az általam alapított marosvásárhelyi Yorick Stúdióban, ezt követően kezdtem dolgozni rendezőként kőszínházakban is. Gondolok itt elsőként a hét évvel ezelőtti Bányavirág-előadásra, amelynek hihetetlen közönség-és szakmai sikere volt, így megerősített ezen az úton” – mondta Sebestyén Aba, aki az idei országos színházi találkozón a Radnóti Színházban színre vitt 10 című előadásáért vehette át a legjobb rendezésért járó díjat. A színpadi szöveget Székely Csaba írta.

Sebestyén Aba a 10 nyílt próbáján a Radnóti Színházban / Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

“Nyilván, azon vagyunk, hogy egymást alkotóként megerősítsük, és ahogy Székely Csaba is utalt rá: itt adott volt egy finoman, patikamérlegen kimért szöveg – mert a tíz parancsolat egyben tíz kis történetet is jelent ebben az előadásban, mindenki főszereplő a saját történetében és ezek a szereplők kapcsolódnak egymáshoz –, ehhez viszont jelentékenyen hozzájárult a rendezői elképzelés és a produkció zenei világa. És hadd tegyük hozzá mindehhez a színpadképet: Bartha József díszlettervező munkáját és Bianca Imelda Jeremias jelmezeit. Hiszen a díszlettervező számomra nagyon inspirálóan, egyben nagyon provokatív módon járult hozzá látványhoz, ami szintén ‘megdobta’ ezt a produkciót, ahogy a jelmezek is nagyon érzékenyen, finoman és szervesen idomultak az elképzelésemhez. És hát, igen: a felsorolásból is kiderül, hogy mi mind erdélyi alkotók vagyunk, amire én külön büszke vagyok. És ha jobban belegondolok, akkor ez a díj a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem sikere is, hiszen Bartha József, Bianca Imelda Jeremias és Székely Csaba is tanárkollégám ott” – fejtette ki a rendező.

“Maga a rendezés szándéka mindig ott volt bennem. Már színinövendékként is rendeztem a kollégákkal játszott közös jeleneteinket. Emlékszem, a tanárom, Kovács Levente is észrevette akkor ezt az affinitásomat és ajánlotta, hogy foglalkozzam a diákszínjátszókkal a Bolyai Farkas Középiskolában. Tehát, engem ez mindig is érdekelt. Aztán 1996-ban elvégeztem a színit Marosvásárhelyen és, szerencsémre, nagyon erőteljesen indult a színészi pályám, ráadásul rendezői szak sem volt még, így nem volt semmiféle hiányérzetem, hiszen egyik szerepet a másik után kaptam. (…) 2004-ben alapítottam meg a Yorick Stúdiót arra a felismerésre alapozva, hogy ugyan vannak jó feladataim, de ezeknél valamivel többet szeretnék csinálni, el kell indulnom a kísérletezés útján, mert a színházban folyamatosan meg kell újulni. Azt is éreztem, hogy már nem elégít ki az azokkal a rendezőkkel való munka, akikkel abban az időszakban találkoztam. El kellett indulnom egy csapattal közösen a saját utunkon” – fogalmazott Sebestyén Aba.

A teljes interjú itt olvasható.