“Átlopta a vándorszínházat a XXI. századba” – 40 éves a Tanyaszínház

2019 július 22. hétfő, 8:50

Útnak indult az idén anyaországi állomással is kiegészített nyári turnéjára a negyvenedik évét ünneplő délvidéki Tanyaszínház. Magyar Attilát, a vándortársulat vezetőjét a Magyar Nemzet kérdezte.

A Magyar Nemzet cikkéből:

Az Újvidéki Színház színésze tizenöt évesen keveredett a Tanyaszínházhoz és 1993 óta vezeti a társulatot. “Átloptam a vándorszínházat a XXI. századba, de közben élek a korunk diktálta lehetőségekkel. Az anyaországban ritkán mutatkozunk, mert olyan sok állomást járunk be Újvidéken, a Vajdaságban. És igazság szerint korábban lehetőségünk sem volt erre. A kisvárdai találkozón másodszor nyertük el a fődíjat, ami nagy megtiszteltetés a jórészt egyetemistákból építkező társulatnak, de ez az első év, hogy a huszonhat játszóhelyünk között szerepel magyarországi helyszín is” – mondta a társulatvezető.

Magyar Attila / Fotó: uvszinhaz.com

Magyar Attila szerint a fiatalok életenergiája és a kifogyhatatlan megmutatkozási vágy viszi tovább generációról generációra, évtizedről évtizedre a társulatot, amely havonta tizenhatezer ember előtt játszik. Emellett az a befogadó közeg, ami a balkáni régiót jellemzi, ahol este tízkor pezsgő élet van a köztereken, míg Magyarországon többnyire kiürülnek az utcák.

“Tizenhét nációval élek együtt, ugyanazt a nyelvet beszélem, mint az anyaországiak, de nem ugyanúgy nőttünk fel. A balkáni emberek másképp élik az életet. Tudnak élni a mában. Én is ezt vallom: a mában kell hinnünk, és jobb, ha az ember nem tart haragot. Ezt az üzenetet adom át a fiatal társulatomnak. Azt szoktam mondani, hogy a vajdasági színházi növendékeknek a Tanyaszínház az óvodája” – fogalmazott a Tanyaszínház vezetője.

A teljes interjú itt olvasható.