120 éves a Nagyváradi Szigligeti Színház

2019 július 24. szerda, 12:33

120 évvel ezelőtt, 1899 júliusában kezdődtek el a Szigligeti Színház építési munkálatai: a Nagyvárad állandó társulatának otthont adó épület jubileumára emlékeztek hétfőn este a teátrumban – számolt be a Maszol.ro.

Az esemény nyitányában Czvikker Katalin főigazgató kiemelte az évszázadokra szóló alkotás jelentőségét, ugyanakkor, a színpadtechnika nemrég megkezdett teljeskörű felújítási munkálataira utalva elmondta: „Mi mindannyian azon dolgozunk, hogy korszerű körülményeket teremtsünk a magas színvonalú művészi munkához. Türelmüket és támogatásukat kérjük ebben az átmeneti időszakban, amelyben, az építés százhuszadik évfordulóján, megújul színházunk”.


(….) Nagy Béla, a Szigligeti Színház Életműdíjas egykori irodalmi titkára, színháztörténész hangsúlyozta: a színháznak feltehetően valójában soha nem volt alapkőletételi ünnepsége, hiszen a korszak egyik sajtóanyaga sem számol be erről az eseményről. Biztos azonban, hogy az 1899-ben elkezdődött munkálatok nemcsak a színház építését, hanem egy jelentős városrendezési folyamat kezdési időpontját jelzik.

A színháztörténeti előadást követően Hajdu Géza, a Szigligeti Társulat örökös tagja olvasta fel Petőfi Sándor Levél egy színész barátomhoz című költeményét, majd Novák Eszter, a társulat művészeti vezetője zárta az ünnepi eseményt.

Forrás: Maszol.ro portál