“Szükségünk van hősökre” – Malina Hedvigről készül zenés előadás

2019 szeptember 05. csütörtök, 7:17

13 évvel ezelőtt, 2006-ban ismeretlenek súlyosan bántalmaztak egy fiatal nőt, az akkor 23 éves Malina Hedviget a szlovákiai Nyitra egyik utcáján, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján.

A szlovák hatóságok végül nem az elkövetők, hanem Malina Hedvig ellen indítottak eljárást, azzal vádolva, hogy a történteket csak kitalálta. Malina Hedviget végül a strabourgi bíróság tisztázta, ennek ellenére évekig politikai támadás célpontja volt.

A kassai Thália Színház most darabot állít színpadra a történetéből, ez azonban nem nyerte el a főhős tetszését. Ez derül ki a Magyar Nemzetnek a színház igazgatójával, Czajlik Józseffel készült interjújából. A darab eredeti címe Malina Hedvig projekt lett volna, ő azonban nem járult hozzá, hogy a neve a címben szerepeljen, sőt ahhoz sem, hogy a darabban egyáltalán elhangozzon.  A darab végül Ma már nem mész sehova címmel kerül színpadra, két felvonásból, és négy tételből áll, alapvetően zenére épül. 

“Színházunk most lesz ötvenéves, és arra gondoltunk, ebből az alkalomból ezt a társadalmilag fontos témát is a repertoárunkra vesszük. A programunkban mindig szerepelnek közérdekűnek tekintett darabok is. Úgy véltük, hosszú évek hallgatása után a művészet is szóljon hozzá ehhez a kibeszéletlen ügyhöz. Szükségünk van hősökre – akik azonban nem mindig akarnak hősökké válni. Nekünk magunknak pedig szembe kell néznünk azzal, mit is kezdjünk ezzel a történettel, amelyet még nem sikerült megnyugtatóan lezárni” – fogalmazott a lapnak Czajlik József igazgató.

Arról is beszélt, hogy az előadás első része az opera nyelvén szólal meg, a második operett, a harmadik oratórium, a befejező rész pedig egy, a nézőkkel közös, mintegy félórás fórum lesz.

“A darab egy fiktív rémálommal kezdődik, ami nem hagyja nyugodni a főszereplőt, akinek nem mondjuk ki a nevét, és akit három különböző színész alakít majd. A zenét a kortárs zene egyik meghatározó alakja, Faragó Béla szerzi. A próbákat az ősz folyamán kezdjük, a bemutató pedig december 12-én lesz Kassán” – tudatta a direktor.