Mátyás és Janus – Pozsgai Zsolt darabját mutatja be az Udvari Kamaraszínház

2019 szeptember 21. szombat, 16:55

Vasárnap mutatja be Pozsgai Zsolt Mátyás és Janus című darabját a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Budapesten.

Fotó: Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház legújabb darabjának próbái augusztus végén kezdődtek el. A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. Pozsgai Zsolt, a darab írója és rendezője kiemelte, hogy a kamaraszínház magyar történelmi darabokat mutat be sorozatban, ami nagy hiány jelenleg a magyar kulturális életben.

A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene, és egy lengyel gyereket akarnak a trónra ültetni – áll a darab ismertetőjében. Mint írják, a király döbbenten áll két, addig leghűségesebb emberének árulása előtt. Nyomozni kezd, miközben üldöznie kell Janus Pannoniust, az akkor már püspök költőt, és egy képzeletbeli postakocsi-állomáson éri utol, ahol lezajlik egy szenvedélyes vita, amely felfedi az árulás, a felkelés okát.

Fotó: Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház

Az előadásban Mátyás szerepét Széplaky Géza, Janus Pannonius alakját Károlyi Krisztián formálja meg, mellettük Kákonyi Tibor, Krizsik Alfonz és Stelly Zsófia játszik a darabban. A produkció látványtervezője Mira János.

Andrási Attila, a színház vezetője a műsorban elmondta: a Pozsonyi úti Református Templom altemplomában hoztak létre egy színházat, ahol rendszeresen fog a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház játszani. Mint mondta, a következő darabot január végén mutatják be. Az előadás Lenin hazaszállításától a vörös uralom összeomlásáig tartó időszakot dolgozza fel.

Forrás: MTI, Színház.org