Turnén és fesztiválon járt az Udvarhely Bábműhely

2019 október 05. szombat, 17:08

Az Udvarhely Bábműhely szeptember 25-27. között 5 alkalommal összesen 270 gyereknek és felnőttnek játszotta Hargita megye különböző falvaiban Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című vásári bábjátékát.

Fotó: Udvarhely Bábműhely

A malomfalvi, kecseti, szentléleki, atyhai, kányádi kicsiket és nagyokat örvendeztették meg játékukkal a szereplők: Szűcs-Olcsváry Gellért, Lukács Emőke és László Kata. Az előadást magyar népmesék nyomán írta, tervezte és rendezte: Aracs Eszter.

Nagyváradon október 2-án a IV. Fux Feszt, az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja keretén belül a frissen bemutatott Béka-királykisasszony című ifjúsági bábjátékot adták elő. Az előadást Kolozsvári Grandpierre Emil és Benedek Elek meséi nyomán írta, rendezte és játssza: Lukács Emőke. A zenéjét Pásztor Márk és Pál Attila színművészek írták és játsszák.

Fotó: Udvarhely Bábműhely

A 12 éven felülieknek szóló népmese zenével és bábokkal mesél férfiról, nőről, szerelemről és fájdalomról. A népmesékre jellemző sok-sok emberöltőnyi bölcsesség párlataként nem arról beszél, hogy minden rendben van, hanem, hogy minden rendbe hozható. Erőt meríthetünk ebből a történetből, újra felszíthatjuk a lelkünk mélyén lakozó igazságot, hogy érdemes szeretni, érdemes megvívni a harcot önmagunkkal, érdemes és lehet megbocsátani – áll az előadás ismertetőjében.

A nagyváradi társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó alatt tizenhét társulat huszonnégy előadását láthatta a közönség, a meghívott előadások mellett pedig szakmai beszélgetésekre és bábkonferenciára is sor került.