Márai Sándor Kalandjával nyitotta az évadot a kassai Thália Színház

2019 október 15. kedd, 15:30

A kassai Thália Színház a 2019/20-as évadban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileum alkalmából első bemutatója főhajtás a hagyományok, a múlt, a tradíció, a polgári örökség, Márai Sándor életműve előtt.

Márai Sándor Kaland című színművének kassai bemutatójával régi adósságot törleszt a színház, ezt a darabot még sosem játszották az író szülővárosában. Márai legsikeresebb színpadi művéről van szó, az 1940-es budapesti bemutató után az év drámájává választották, a Nemzeti Kamara Színházban még három évig volt műsoron és 350 előadást ért meg.

Beke Sándor A gyertyák csonkig égnek (2010) és a Kassai polgárok (2014) után trilógiává bővíti Márai rendezéseinek sorát. Beke Sándor maga is jubilál, hiszen idén ünnepelte 80. születésnapját, ugyancsak ebben az évben ünnepli színházi pályafutásának 60. évét, emellett pedig 50 éve maga is tevékenyen részt vett a Thália Színház megalapításában.

Az előadásban a női főszerepet Kiss Szilvia játssza, aki hosszú idő után visszatér a Thália színpadára, hiszen a pályáját még főiskolai tanulmányai előtt éppen Kassán kezdte, majd 2003-tól ismét a színházhoz szerződött. A produkcióban látható Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház színésze, akit jól ismer a kassai közönség, hiszen többször játszott már a Tháliában. Márai bravúrdarabjának többi szerepében a színház művészei lépnek színpadra: Rab Henrietta, Varga Lívia, Madarász Máté, Bocsárszky Attila, Illés Oszkár és Szpisák Gyula.

A látványért neves magyarországi alkotók felelnek, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Rátkai Erzsébet tervezte. Dramaturgként a színház valahai oszlopos tagja, Pásztó András tér vissza a Tháliába.

Forrás: felvidek.ma