Ismét útra kel az Udvarhely Bábműhely

2019 október 19. szombat, 17:18

Október 21-én Farkaslakán, 22-én Csíkszentdomokoson játssza Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című vásári bábjátékát a társulat.

Fotó: Udvarhely Bábműhely

Az Udvarhely Bábműhely szeptember 25-27. között 5 alkalommal összesen 270 gyereknek és felnőttnek játszotta Hargita megye különböző falvaiban Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című vásári bábjátékát. A malomfalvi, kecseti, szentléleki, atyhai, kányádi kicsiket és nagyokat örvendeztették meg játékukkal a szereplők: Szűcs-Olcsváry Gellért, Lukács Emőke, László Kata és Pál Attila. Az előadást magyar népmesék nyomán írta, tervezte és rendezte: Aracs Eszter.

Fotó: Udvarhely Bábműhely

Tanúi lehetünk az első székely bábhős megszületésének. Ő a vásári bábjáték mintájára létrejövő hős: a Hargita hegyeinek Vitéz Lászlója, a furfangok Paprika Jancsija – becsületes nevén: Rengeteg Ábel. De mint tudjuk, párban szép az ember – ez Rengeteg Ábelre is éppígy igaz. Elbűvölő párjával, Kürtős Katával együtt alkotják az első székely bábpárost. Mindketten Ízig vérig székely bábok a megjelenésüktől beszédükig, a szokásaiktól a gondolkodásukig. Jól tudják: a medve nem játék, de az ördöggel sem tanácsos packázni, ha nincs annak jó kedve.

De ha már muszáj – úgyis győz a jó. Feltéve, ha eléggé elfárad az ebadta ördög. Legalább annyira, hogy esze ágában se legyen kétpatán visszagyalogolni a pokolba. De persze a gonosz banyák sem hagyják magukat – csinos leányokká, megfáradt öregasszonyokká változnak és kedvük szerint csapják be a főhősöket.

Fotó: Udvarhely Bábműhely

De tudjuk: úgyis győz a jó. Hiszen ki lehetne furfangosabb Rengeteg Ábelnél és Kürtős Katánál?

Játsszák: Szűcs-Olcsváry Gellért, Lukács Emőke, László Kata. Zene: Pál Attila. Látvány: Karácsony Kinga. Szcenográfia: Szűcs-Olcsváry Gellért. A bábokat készítette: Berze Imre szobrászművész, Barabás Réka, Aracs Eszter, Lénárt András. Ügyelő: Bartha Lóránd.