A kút nem kiút – Premier a kivándorlásról és az elvágyódásról Szabadkán

2019 október 28. hétfő, 7:52

A western filmek világát idéző stílusba ágyazva a kivándorlásról és az elvágyódásról szól a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadása.

Az előadás szereplői Mészáros Gábor, Búbos Dávid, valamint Kucsov Borisz, aki egyben a produkció rendezője és egyik szerzője is.

Ajánló a darab elé:

El innen? Miért? Hová? Mikor? Meddig?

Enni – lenni – menni. 

Se időm, se pénzem nem-menni. Ez ilyen egyszerű?

Nekem jobb, mint másnak. Miért vagyok elégedetlen? Kell nekem ez? Megérdemlem a jobb életet? Nekem jobb, mint másnak? Lehet nekem több? Mit érdemlek? Meg kell haladnom apámat? Mi a határ? Meddig kell várnom? Jogom van többet akarni? Földön csúszni vagy felülemelkedni? Jöhetek ide? Mehetek oda? Van itt helyem? Lesz ott terem? Engem otthon emlékek várnak. Másnak is jobb, akárcsak nekem. Miért nem vagyok elégedett? Nyitva hagytam a kaput! 

A boldogsághoz nem vezet út? 

Inkább majd megélem, hogy a kút nem a kiút…

Kucsov Borisz / Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Alkotók a darabról:

A kút nem a kiút címmel kerül műsorra a szabadkai színház legfrissebb előadása. A fiatalos, lendületes darab, ami nem nélkülözi a komikus és szatirikus elemeket sem minden korosztály számára ajánlott Mészáros Gábor, a darab egyik szereplője szerint: „Ez egy komoly téma, ami most igencsak jellemző itt a térségünkre. És tényleg azért szerintem jó az előadás, jól sikerült abból a szempontból, hogy nem akarja ezt alátámasztani, senki mellett nem akar voksot tenni.”

A társulat legfiatalabb tagjában, Búbos Dávidban is többször megfogalmazódott már az elvándorlás gondolata, mégis az itthon maradást választotta.

Kucsov Borisz (b), Búbos Dávid (k) és Mészáros Gábor (j) / Fotó: MTI/Molnár Edvárd

A kút nem a kiút rendezője és egyben a három szereplő egyike Kucsov Borisz kiemelte, fontos beszélni erről a témáról: „Nagyon nehéz, komplex és mindannyiunkat érintő, lelkileg is súlyos téma, amiről úgy gondolom, hogy fontos beszélni. Igyekszünk ezt humorosan, sok-sok vidámsággal és könnyedséggel tenni. ” (Forrás és folytatás: Pannon RTV)

“A darabnak nincs lineáris története, ugyanis szerzőtársammal úgy gondoltuk, hogy ez egy komplex és összetett téma ahhoz, hogy egy sorson keresztül meg tudjuk mutatni az összes oldalát, nehézségét, problémáját, ezért kisebb szegmensek vannak, egy mozaikszerű összeállítást láthat majd a közönség. Kisebb történeteken keresztül villannak fel sorsok, és ezekkel tud majd azonosulni a néző. Közben pedig a western világba ágyazott performatív jelenetek is vannak. Ezek van, hogy filozofikusak, van hogy elgondolkodtatóak, van, hogy lélekre hatóak és komolyak. Persze az előadásnak nagyon sok humora is van, eleve egy szatirikus humort ad neki ez a cowboy világ. Az előadás az elvándorlásról, a nyugatra való vágyódásról szól és így jön be a történetbe a vadnyugat, melyben az innen elvándorló cowboyok hol visszatérnek, hol itt maradnak, hol arról beszélnek, hogy milyen külföldön lakni, élni dolgozni, hol pedig arról, hogy hazavágynak, vagyis a hazaszeretetről is szó esik. Így járjuk körbe ezt az igen nehéz és komplex témát” – magyarázta Kucsov Borisz a Szabad Magyar Szó-nak.

Mészáros Gábor / Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Rendező Kucsov Borisz

Játszák Búbos Dávid, Mészáros Gábor, Kucsov Borisz

Dalok, zene Balla István és még sokan mások

Munkatársak Urbán András, Góli Kornélia, Marina Sremac

Bemutató 2019.10.26., 19:30

Repríz 2019.10.28., 19:30