Ismét Stúdió Fesztivált rendez a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

2019 november 09. szombat, 17:06

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár ötödik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2019. november 13-25. között.


A nemzetközi eseményen 14 hazai és külföldi intézmény vesz részt, többek közt a kievi I. K. Karpenko-Kary Média-, Színház- és Filmművészeti Egyetem Ukrajnából; a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Magyarországról; a római Silvio d”Amico Drámai Művészetek Akadémia Olaszországból; a Cardiff-i South Wales Egyetem az Egyesült Királyságból; a Passau-i Athanor Akadémia Németországból; a Zágrábi Egyetem Drámai Művészetek Akadémiája Horvátországból; valamint a Kisinyói Zene, Színház és Képzőművészeti Akadémia Moldovából. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem négy előadása mellett az érdeklődők továbbá a bukaresti, kolozsvári, jászvásári, nagyszebeni és galaci színiakadémiák növendékeit is láthatják a Stúdió színpadán.

A közel két héten át tartó sűrű programot színházi előadások mellett a művészetis diákok számára angolul vezetett műhelymunkák egészítik ki, olyan nemzetközileg elismert színházi alkotók és oktatók vezetésével, mint Andreea Belu, Lucian Matei, Andrei Popov, Oleg Mardari, Elena Purea, Patkó Éva, Miki Braniște, Geo Dinescu, Marin Fagu, Joost Vrouenraets, Ivona Velicu, Adrian Neacșu, Forgács Péter, Matthew Davies és Brith Gof, Radu Horghidan, Borna Baletic, Edith Buttingsrud Pedersen, Mihaela Sîrbu, Mykhail Uritskiy & Leonid Popov, Monica Vannucchi.

November 13-15. között színház és új performativitás témában Patrice Pavis francia nyelven vezet workshopot doktori fokozattal rendelkező, vagy doktorandusz hallgatóknak. Patrice Pavis korunk egyik legjlelentősebb színházelméleti szerzője, a University of Kent volt professzora. A műhelymunkákon megfigyelőként bárki részt vehet. A fesztiválműsort tarkító könyvbemutatók, kiállítások és a Cári Tibor Projekt koncertje, akárcsak a színis előadások ingyen látogathatók.