Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a Tompa Miklós Társulat két Dosztojevszkij-előadása

2019 december 01. vasárnap, 16:56

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata két Dosztojevszkij-adaptációval, a Karamazovok és a Bűn és bűnhődés regény alapján készült Raszkolnyikov előadásokkal vendégszerepel december elején a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban.

Mindkét előadás Albu István rendezésében került színrevitelre, a Karamazovok előadást hatodik évada játssza a Társulat, a Raszkolnyikov pedig az idei évad első bemutatójaként került a Színház műsorkínálatába.

Fotó: Bereczky Sándor

Dosztojevszkij halhatatlan klasszikusából, a Bűn és bűnhődésből készült Raszkolnyikov című színházi adaptáció egy 19. század közepén élő, szentpétervári fiatalember történetét tárja elénk, amely a végzetes ideológiák által átitatott világunk megértéséhez nyújthat segítséget. Az előadás során a főhősnek, az eszméje által vezérelt gyilkosnak, a meghasonlott Rogyion Romanovics Raszkolnyikovnak nem annyira a tette, mint inkább annak regénybeli megítélése kerül fókuszba. A bűnös és/vagy áldozat kérdése helyett sokkal inkább a kinek van igaza? problematika mentén próbálja megfejteni az életkioltás vágyának eredőjét.

Szereposztás: Raszkolnyikov: Varga Balázs, Porfirij: Bíró József, Szonya: Kiss Bora. Dramaturg, fordító: Gyürky Katalin. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Jelmeztervező: Szőke Zsuzsi. Koreográfus: Macaveiu Blanka. Zeneszerző: Bocsárdi Magor. Rendező: Albu István.

Az előadásra december 3-án, kedden este 7 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. Az előadás 12 éven felüli nézőknek ajánlott. Időtartama: 1 óra 50 perc, szünet nélkül.

Fotó: Rab Zoltán

A F.M. Dosztojevszkij – Richard Crane: Karamazovok című előadás nem egyszerűen színpadi adaptáció Dosztojevszkij remekművéből; Richard Crane kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is. A színrevitt mű cselekménye bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul, hősei az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói, egymás spiritualizált tükörképei – mindez kortárs színpadi nyelven fogalmazva.

Az előadás szereplői: Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba és Tollas Gábor. Jelmeztervező: Bocskai Gyopár. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Rendező: Albu István.

Az előadásra december 4-én, szerdán este 7 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. Az előadás 14 éven felüli nézők számára ajánlott. Időtartama: 1 óra 30 perc, szünet nélkül.

Jegyek válthatók a Tamási Áron Színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro honlapon.