A Koldusoperával vendégszerepel Marosvásárhelyen a Tamási Áron Színház

2019 december 30. hétfő, 16:16

Marosvásárhelyen is bemutatja a sepsiszentgyörgyi színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésében készült zenés produkciót Bocsárdi László rendezésében.

Fotó: Tamási Áron Színház

Az alkotók ajánlója:

Az előadás Bertolt Brecht darabjához hűen három felvonásban, nagyzenekarral, kórussal idézi meg a gengszterek és utcalányok, profi koldusok és korrupt rendőrök múlt század eleji világát, a pénz mindenek feletti uralmának visszásságait, mely ma aktuálisabb, mint valaha. A vendégjátékra január 10-én este 7 órától kerül sor a marosvásárhelyi színház nagytermében.

Fotó: Tamási Áron Színház

Bertolt Brecht darabja műfaji meghatározása szerint tandráma, de a legmozgalmasabb hollywoodi forgatókönyveket idézi, és egyben opera, musical, és mindezek paródiája is. Tartalmát és formáját tekintve is igazi remekmű, melynek világsikeréhez Kurt Weill gyönyörű zenéje is nagymértékben hozájárult.

Fotó: Tamási Áron Színház

Penge Mackie, a rablógyilkos titokban feleségül veszi Peachum, a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen lányát, Pollyt, az apa azonban nem adja áldását a házasságra, sőt, bosszút forral újdonsült veje ellen. Felesége valamint az utcalányok segítségével eléri, hogy a rendőrfőnök elfogatási parancsot adjon ki ellene. Csakhogy a rendőrfőnök egykori katonatársa és barátja Mackie-nek, így aztán egyre több nem várt fordulat következik be a történetben.

Fotó: Tamási Áron Színház

A marxista eszmék iránt érdeklődő Brecht 1928-ban a kapitalizmus kritikájaként írja meg a Koldusoperát. „Minket, polgári kisiparosokat, akik derék feszítővasainkkal a kis boltosok nikkelkasszáit dolgozzuk meg, elnyelnek a nagyvállalkozók, akik mögött ott állnak a bankok. Mit számít egy tolvajkulcs egy részvénnyel szemben? Mit számít egy bankrablás egy bankalapítással szemben?” – panaszkodik Mackie az előadás végén, és mindnyájan érezzük, hogy mindez a mai nap sem humoros kiszólás, hiszen a mára már tökéletesen működő rendszer csak látszólag képviseli a társadalmat fenntartó kisember érdekeit.