Dosztojevszkij-előadások a marosvásárhelyi színház műsorán

2020 január 13. hétfő, 15:43

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának két Dosztojevszkij-adaptációja, a Karamazovok és a Bűn és bűnhődés regény alapján készült Raszkolnyikov előadások láthatók januárban a színház Kistermében. Mindkét előadás Albu István rendezésében készült, a Karamazovok előadást hatodik évada játssza a Társulat, a Raszkolnyikov pedig az idei évad első bemutatójaként került a műsorkínálatba.

Raszkolnyikov / Fotó: Bogdan Bucseneanu

Dosztojevszkij halhatatlan klasszikusából, a Bűn és bűnhődésből készült Raszkolnyikov című színházi adaptáció egy 19. század közepén élő, szentpétervári fiatalember történetét tárja elénk, amely a végzetes ideológiák által átitatott világunk megértéséhez nyújthat segítséget. Az előadás során a főhősnek, az eszméje által vezérelt gyilkosnak, a meghasonlott Rogyion Romanovics Raszkolnyikovnak nem annyira a tette, mint inkább annak regénybeli megítélése kerül fókuszba. A bűnös és/vagy áldozat kérdése helyett sokkal inkább a kinek van igaza? problematika mentén próbálja megfejteni az életkioltás vágyának eredőjét.

Szereposztás: Raszkolnyikov: Varga Balázs, Porfirij: Bíró József, Szonya: Kiss Bora. Dramaturg, fordító: Gyürky Katalin. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Jelmeztervező: Szőke Zsuzsi. Koreográfus: Macaveiu Blanka. Zeneszerző: Bocsárdi Magor. Rendező: Albu István. Az előadásra január 14-én 19.30 órától kerül sor a Színház Kistermében. Az előadás 12 éven felüli nézőknek ajánlott és román felirattal is követhető. Időtartama: 1 óra 50 perc, szünet nélkül.

Karamazovok / Fotó: Rab Zoltán

A F.M. Dosztojevszkij – Richard Crane: Karamazovok című előadás nem egyszerűen színpadi adaptáció Dosztojevszkij remekművéből; Richard Crane kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is. A színre vitt mű cselekménye bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul, hősei az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói, egymás spiritualizált tükörképei – mindez kortárs színpadi nyelven fogalmazva.

Az előadás szereplői: Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba és Tollas Gábor. Jelmeztervező: Bocskai Gyopár. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Rendező: Albu István. Az előadásra január 15-én 17.00 órától kerül sor a Színház Kistermében. Az előadás 14 éven felüli nézők számára ajánlott és román felirattal is követhető. Időtartama: 1 óra 30 perc, szünet nélkül.

Jegyek válthatók a Színházban működő jegypénztárban (kedd-péntek 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, tel. 0365 806 865), a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (kedd-péntek 12.00-17.30 óra között, tel. 0372 951 251) valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon.