Szögi Csaba nyerte a XVIII. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt

2020 január 23. csütörtök, 16:33

Szögi Csaba író, újságíró színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt kedd este Újvidéken. A díjnyertes darabot Puskás Zoltán állította színpadra.

Fotó: Srđan Doroški

A megírandó mű címét – Érccel mért életek – az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki hétfő reggel. Ennek alapján kellett három szerzőnek – Szögi Csabának, Pressburger Csabának és Patócs Lászlónak – délutánig drámát írnia. Ezután a rendezőknek – Puskás Zoltánnak, Pongó Gábornak és Lénárd Róbertnek – 24 órájuk volt arra, hogy színpadra állítsák az új drámákat a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével.

Fotó: Srđan Doroški

A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezte és díjazta. A Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Kálló Béla színész és Tolnai Szabolcs rendező alkotta testület döntése szerint Szögi Csaba érdemelte ki a test, a lélek és a szellem hármasát boncolgató szövegével a legjobb szerzőnek járó elismerést. A legjobb rendező Pongó Gábor lett.

Fotó: Srđan Doroški

A zsűri a legjobb szereplő díját Gombos Dánielnek, Mészáros Árpádnak, Banka Líviának és Krizsán Szilviának ítélte.

Forrás: MTI, Színház.org