Cselédek-bemutató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Keresztes Attila rendezésében

2020 február 01. szombat, 16:22

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara február 2-án, vasárnap 19 órától mutatja be a Stúdió Színházban Jean Genet: Cselédek című drámáját Keresztes Attila rendezésében.

Genet drámáját valós történet ihlette. Christine és Lea Papin rendkívül rossz családi körülmények között nőtt fel. Mikor a családjuk széthullott, a két lány elmegyógyintézetbe került. Az itt töltött évek alatt elterjedt a pletyka, hogy telepatikus úton kommunikálnak egymással.

Miután kiengedték őket az intézetből, cselédnek szegődtek, egy Le Mans városában élő nyugdíjas közjegyző, René Lancelin villájában. A két lány szinte semmiféle érdeklődést nem mutatott a külvilág iránt, továbbra is kettesben töltötték szinte minden pillanatukat. Hat év után, 1933. február 2-án, René felesége és lánya, rendkívül kegyetlen halált halt: szemüket kivájták, körmeiket felfeszítették, arcukat pedig felismerhetetlenségig eltorzították. A Papin testvéreket a cselédszobában találták meg.

A két lány meztelenül feküdt az ágyon és mindketten azonnal beismerő vallomást tettek, nyugodtan, a megbánás legkisebb jele nélkül. Christine a börtönben saját szeme kinyomásával is megpróbálkozott, majd éhen halt. Lea 1941-ben szabadult és Nantes városában egy hotel munkásaként dolgozott tovább. Állítólag 2000-ben egy dokumentumfilm-rendező rátalált, de akkor már nem tudott beszélni, egy előzőleges agyvérzés miatt. Az előadás, Genet szövege alapján, a tragikus történet szereplőinek viszonyát vizsgálja.

Az előadásban Cserna Lulu, Tóth Zsófi és Scurtu Dávid elsőéves magiszteri színész szakos hallgatók játszanak.

A díszletet és a jelmezeket az egyetem másodéves látványtervező osztályának négy diákja – Lőrincz Viola, Somodi Noémi, Oláh Réka, Portik Orsolya – tervezte. Irányító tanár: Bartha József.

Dramaturg Marthi Szilárd harmadéves teatrológus hallgató, rendezőasszisztens Kiliti Krisztián, az intézet rendező szakos hallgatója. Zene: Boros Csaba m.v.

A bemutatót követően február 4-én, kedden látható újra az előadás. A Stúdió Színház műsoráról bővebb információt a www.studioszinhaz.ro honlapon találnak.

Jegyek megvásárolhatók a Stúdió Színház jegypénztárában minden kedden 14-18 óra között, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyeket foglalhatnak a 0736 350 686 telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro email címen.