Tompa Gábor: “Első dolgomnak tartottam, hogy felélesszem a fesztiválokat”

2020 február 14. péntek, 7:34

1990. november 1-én nevezték ki a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójának. Pár nappal az Európai Színházak Uniójának kolozsvári fesztiválja után kérdezte a rendezőt a Színház folyóirat.

A Színház folyóirat cikkéből:

Az Európai Színházak Uniójának kolozsvári fesztiváljáról elmondta: tizenkét nap alatt közel nyolcezer ember látta az előadásokat. “Nagyon rövid idő alatt kellett megszerveznünk, ezért nem lett tematikus, hanem minden tagszínház javasolt három-négy előadást, azokból állítottam össze a műsort. Ahhoz képest, hogy már mindenki kész volt az évadtervével, kész csoda, hogy fel tudtuk éleszteni ezt a színházi fesztivált. Ez után az a cél, hogy ismét folyamatossá tegyük a fesztiválokat, Moszkva, Porto, Bukarest, Prága, Köln jelentkeztek már szervezőknek. Az alapító, Giorgio Strehler halála után passzívabb évek következtek az Európai Színházi Unióban, s tavaly, amikor megválasztottak elnöknek, első dolgomnak tartottam, hogy a célok és feladatok újrafogalmazása mellett felélesszem a fesztiválokat. De nekünk is le kellett mondanunk három bemutatót, hogy ezzel a megtakarítással kiegészítsük a szervezés költségeit” – számolt be Tompa Gábor.

Fotó: Biró István

A direktor úgy fogalmazott, hogy eddig elkényeztették a közönséget az évi nyolc-tíz bemutatóval, ezért a csökkentés nem volt számukra drasztikus, bár már tavaly is kevesebb premiert tudtak tartani az akkori költségvetés-csökkentés miatt, ugyanis egy intézkedés nyomán két-, két és félszeresére emelkedtek a színészfizetések. “Ezt persze senki sem ellenzi, de azt a magam részéről ellenzem, hogy – mint a kommunista rendszerben – egy szintre hozták a fizetéseket függetlenül attól, ki mennyit és milyen szerepeket játszik. (…) Az utóbbi két évben nem is tudtam fiatal színészt szerződtetni, pedig kellene. S még inkább hiányoznak az idősebb színészek” – sorolta a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója.

Arra a megjegyzésre, hogy egy időben úgy tűnt, Kelemen Kinga, illetve Keresztes Attila lehet az utódja, de ma már egyikük sincs a kolozsvári színháznál, Tompa Gábor így válaszolt: “Sokakkal kísérleteztünk. De több jó képességű fiatal nem akar bizonyos határon túl felelősséget vállalni. Románul is nagyon jól, legalább tárgyalási szinten kellene tudniuk, de mivel nálunk most nagyon laza a román nyelv oktatása, sok fiatal egy jelentést, kimutatást, közleményt vagy levelet sem tud hibátlanul megírni románul. Aztán a fiataloknak nemcsak a saját projektjükben kell gondolkodniuk, hanem abban is, hogy kiket tudnak megnyerni, vagy hogyan tudják a társulatot továbbépíteni. Azoknál a fiataloknál, akik munkásságát figyelem, azt tapasztalom, hogy egyre kevesebb az érdeklődés, a késztetés, hogy egy repertoárszínházat az összes hálátlan feladatával együtt működtetni akarnának. Ebben nyilván közrejátszik, hogy egyre átpolitizáltabbak a minisztériumok, egyre kevesebb a szakember. A színházi világ még nem annyira megosztott, mint Magyarországon, de elkezdődtek a kizárólag politikai szempontok szerinti kinevezések.”

A teljes interjú a Színház folyóiratban olvasható.