Hegedűs a háztetőn – Béres László rendezi a musicalt Kolozsváron

2020 február 18. kedd, 9:49

Február 21-én mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Hegedűs a háztetőn című musicalt.

A nagysikerű zenés darab egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életéről szól egy viharos történelmi időben, de leginkább a változó világokról és a mindenkori értékrendről, arról, hogy mit jelent emberség, család, hit, közösség és összetartás.

A Broadwayn 1964-ben bemutatott Hegedűs a háztetőn története egy kis ukrán faluban, Anatevkában játszódik az 1900-as évek elején. Anatevka közössége hagyománytisztelő, összetartó kis közösség, ahol mindenkinek megvan a megszokott és elfogadott szerepe a rabbitól a házasságközvetítőn át Tevjéig, a tejesemberig, aki feleségével Goldével és öt lányával él és próbál túlélni.

A mindennapi megélhetésért folytatott harc és az eladósorban levő lányok jövője nem kis fejtörést okoznak Tevjének, ő azonban rendíthetetlen hittel ragaszkodik vallásához és a hagyományokhoz, a változások kora azonban gyökeret ver az ő házában is, és akár akarja, akár nem, ez felforgatja családja megszokott életét. Tevje változni és változtatni kényszerül, ám a problémák nem csitulnak, a békés kis falu életét ellenségeskedés és zavargások háborítják. A zsidó közösséget a megsemmisülés fenyegeti, kiűzetnek a faluból, ám az újrakezdés reménye tovább élteti a hitet.

Az előadást G. Dénes György és Reményi Gyenes István fordította. A rendező Béres László.

A főbb szerepeket Bogdán Zsolt, Kató Emőke, Albert Csilla, Vindis Andrea, Pethő Anikó, Tőtszegi Zsuzsa, Jerovszky Tímea, Kántor Melinda, Orbán Attila, Árus Péter, Varga Csilla, Farkas Loránd, Zongor Réka alakítja.

Sólem Aléchem novellái alapján, Arnold Perl különleges engedélyével.
A New York Stage előadásának producere Harold Prince , az eredeti New York Stage-előadás rendezője és koreográfusa Jerome Robbins volt.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház