Silviu Purcărete rendezésében készül Az ember tragédiája Temesváron

2020 február 21. péntek, 14:57

Madách Imre művét rendezi meg Temesváron Silivu Purcărete román rendező, aki korábban a Faust színpadra állításával ért el nagy sikert – közölte a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

Az előadás színpadra állításában a neves rendező mellett olyan nemzetközileg is ismert színházi alkotók dolgoznak, mint Dragos Buhagiar díszlettervező, Vasile Sirli zeneszerző és Visky András dramaturg.

Silviu Purcărete Az ember tragédiája próbáján / Fotó: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Az új bemutatót az is figyelemre méltóvá teszi, hogy a temesvári Tragédia Silviu Purcarete nagy nemzetközi sikernek örvendő és csaknem másfél évtizede játszott nagyszebeni Faust-előadása folytatásának is felfogható.

Goethe és Madách művét fél évszázad és az európai modernitás két különböző szakasza választja el egymástól. Az európai modern gondolkodás egyik alapművének számító Madách-alkotás szövegváltozatát Silviu Purcarete és Visky András jegyzi – olvasható a dokumentumban.

A temesvári bemutató létrehozásában a színház teljes társulata részt vesz. A teátrum emlékeztet, hogy a majdnem másfél évszázaddal ezelőtt bemutatott mű nemcsak Madách Imrét emelte korának legfontosabb alkotói közé, hanem a magyar drámairodalomra mért hatása is felmérhetetlen.

“Ráadásul nemcsak a színházi szakembereket, hanem a művészeti élet más területén tevékenykedő alkotókat is megihletett az alkotás” – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI, Színház.org