Gyerekjáték – Megkezdődtek a Debüt-díjas darab próbái Nagyváradon

2020 február 26. szerda, 15:46

Elkezdődött a dráMÁzat IV. pályázat Debüt-díjas szövegéből készülő előadás próbafolyamata: O. Horváth Sári Gyerekjáték című előadása a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata koprodukciójában készül, Szilágyi Bálint rendezésében. A bemutatóra 2020. április 3-án kerül sor Nagyváradon, a Szigligeti Stúdióban.

Fotók: Nagyváradi Szigligeti Színház

A nagyváradi és székelyudvarhelyi színházak kortárs drámapályázata 2018-as kiadásának nyertes szövegében hat nő és egy férfi élete keresztezi egymást. Eltérő korú, foglalkozású, életfelfogású, hétköznapi emberekről van szó, közös bennük azonban, hogy léthelyzetük központi kérdése a gyerekvállalás, családalapítás kérdése. O. Horváth Sári drámájában a családról alkotott legkülönfélébb elképzelések feszülnek egymásnak, miközben a szerző meglepő őszinteséggel beszél kirekesztettségről, identitáskeresésről, valamint a gyerekvállalás ki nem beszélt nehézségeiről, lehetetlenségeiről.

A drámapályázathoz kapcsolódó rendezői pályázat nyertese, Szilágyi Bálint 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta pedig olyan jelentős színházi műhelyekben fordult meg, mint a Budapest Bábszínház vagy a Radnóti Színház. Rendezői koncepciójában Szilágyi Bálint kifejtette: „A darab nyelve és világa mai, a probléma mégis univerzális. A színpadi megjelenítésben nem tartom szükségesnek a jelen idő hangsúlyozását. Egy olyan teret képzelek el a daraboz, ami az egész történetet álomszerűvé teszi, univerzálissá tágítja, és utat enged a fantáziának, a képzeletnek”.

Játsszák: Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Gál Ágnes, Kocsis Anna, Pitz Melinda, Tóth Tünde, Szabó Eduárd. Díszlet- és jelmeztervező: Márkus Sándor. Korrepetítor: Brugós Anikó. Zongorán kísér: Dombi Dávid. Ügyelő: Joó Emília. Súgó: Tentea Katalin. Rendező: Szilágyi Bálint.

Az előadás ősbemutatóját Nagyváradon tartják, 2020. április 3-án.