A Schroffenstein család – Kovács D. Dániel Nagyváradon rendezett

2020 március 07. szombat, 8:42

Heinrich von Kleist A Schroffenstein család (A bosszú) című színművének premierjét tartotta a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata március 6-án. A magyar nyelvterületen ritkán játszott, Romániában először műsorra tűzött előadást Kovács D. Dániel vitte színre.

A Szigligeti Társulat ajánlója:

Heinrich von Kleist magyar nyelvterületen ritkán játszott drámáját leginkább a Rómeó és Júliához szokták hasonlítani: a két szembenálló család konfliktusának áldozatául ugyanis itt is fiatal szerelmesek válnak. A feszültség forrása egy örökösödési kérdés, amelynek körülményei egyik fél számára sem tisztázottak. Kinél van az igazság? – Kovács D. Dániel rendezése erre az alapvető kérdésre keresi a választ, miközben fiatalos lendülettel és humorral közelíti az öniróniától sem mentes romantikus drámaszöveget.

Az előadás rendezője Székely Gábor és Bodó Viktor rendezői osztályában végzett, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2015-ben. Az egyetem elvégzése után a magyar színházi élet legkiemelkedőbb műhelyeiben dolgozott már, így például a Vígszínházban, a Katona József Színházban, az Örkény Színházban is. Mindezek mellett kiemelkedő alkotója a független színházi szcénának is, 2019-ben több fiatal rendezővel együtt megalakították a Narratíva Produkció független színházat. 2015-ben Junior Prima-díjat kapott, ugyanakkor a legígéretesebb pályakezdő díját is elnyerte.

A Schroffenstein család március 6-ai bemutatójára a Szigligeti Ede-bérletek, a március 8-án, 19 órától kezdődő előadásra pedig a Halasi Gyula-bérletek érvényesíthetők. Jegyek kaphatók a színház jegypénztárában (Moscovei / Szilágyi Dezső utca 7. szám), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Szereplők: Dimény Levente, Fodor Réka, Hunyadi István, Kiss Tamás, Dobos Imre, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi, Román Eszter, Balogh Attila, Kiss Csaba, Tőtős Ádám, Csatlós Lóránt, Trabalka Cecília.

Dramaturg: Bíró Bence. Díszlet- és jelmeztervező: Horváth Jenny. Sound design: Bartha Márk. Ügyelő: Vajda Zoltán. Súgó: Bődi Ágota. Rendező: Kovács D. Dániel.

További előadások:
Március 8., 19:00 – Halasi Gyula-bérlet
Március 23., 17:00 – Juhász Gyula-bérlet
Március 27., 19:00 – Ady Endre-bérlet
Április 1., 2., 17:00 – Szacsvay Imre-bérlet
Április 19., 17:00 – Gábor József-bérlet

Leadfotó: Nagyváradi Szigligeti Színház