Az ördög próbája – Megtekinthető Radu Afrim rendezése

2020 május 03. vasárnap, 11:22

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata újra egy műsoron lévő produkcióját teszi elérhetővé meghatározott időre.

Az alkotócsapat által írt szövegen és a színészek improvizációin alapuló előadás története a szocializmus világban gyökerezik. A mára már omladozó görcsszentmiklósi kultúrotthonban egy sikeres üzletember szereplőválogatást szervez kisfia születésnapjára, jelentős pénzösszeget is felajánl a legjobb műsorszám bemutatójának. Komikus, fura történések sorozata az előadás, tele nosztalgiával és groteszk humorral, amelyben folyamatosan visszaköszön a diktatúra.

„Nem akarom, hogy pejoratívan hangozzon, de hát mégis csak látványos társulati erődemonstráció a két és negyed órás casting, ahol egy tucat színész olajozott összjátékától és a percenként robbanó humorbombáktól ámul a néző. Afrim a színészeivel a Ceaușescu-rezsim művházi díszletei között (ó, azok a hámló falak, koszos ablakszemek, semmibe tartó kábelek!) mondat el egy mitikus történetet, egy mai népmesét próbatételekkel, versengéssel, váratlanul is várt befejezéssel” – írta az előadásról Jászay Tamás kritikus.

Az előadás 2014-ben részt vett az Országos Színházi Fesztiválon Bukarestben, ugyanebben az évben a Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a szakmai zsűri különdíját, 2015-ben pedig az UNITER A legjobb női mellékszereplő díjával jutalmazta Berekméri Katalint az előadásban nyújtott alakításáért.

Az ördög próbája… felvétele a Társulat Facebook közösségi oldalán, valamint YouTube-csatornáján 2020. május 4-én, hétfőn este 6 óra és éjfél közt lesz elérhető. A színház felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy az előadás 14 éven felülieknek ajánlott. A közvetítés román felirattal lesz követhető.

A Tompa Miklós Társulat archív előadásfelvételeit továbbra is a Társulat YouTube-csatornáján követhetik, ahová naponta kerülnek föl új videók.