Trianon 100 – Online műsorral emlékezik a Magyar Versmondók Egyesülete

2020 június 04. csütörtök, 8:35

Az emlékműsort, amelybe az elszakított területek minden részéről becsatlakoznak versmondók, az egyesület Facebook-oldalán csütörtökön 16:32-től láthatja a közönség.

Az egyesület szerdai közleménye szerint a műsort megelőzően a Scool-túrával együtt általános iskolásoknak rendhagyó internetes történelem- és irodalomórát tartanak, amely felkerül a legnagyobb közösségi videómegosztó portálra. Ebben Magyarország határain túl élő tanárok, idegenvezetők, diákok is megszólalnak, énekelnek, verset mondanak és üzenetet küldenek többek között Rimaszombat, Sárosoroszi, Déva és Nagyszelmenc iskoláiból.

Mint írják, a Száz év magányban a nemzet című emlékműsorban láthatják a nézők a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalának új klipjét, amelyben a világ legkülönbözőbb részein élő magyarok is bekapcsolódnak a dal éneklésébe. Az elcsatolt területek mindegyikéről hallható és látható lesz egy-egy vers, felnőttektől és gyerekektől vegyesen. Elhangzanak Vörösmarty Mihály, Bálint Ilona, Dsida Jenő, Domonkos István és Kányádi Sándor költeményei, Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke pedig Ady Endre és Csoóri Sándor Trianonhoz kapcsolódó költeményeit idézi meg.

A műsorban – amelynek kezdési időpontja arra emlékeztet, hogy a szerződést budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban – Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának videóüzenete is látható lesz. A műsor József Attila Bús magyar ének című versének idézetével indul majd – áll az összegzésben.

Forrás: MTI