Évadot zárt a Tomcsa Sándor Színház – Augusztusban hirdetik meg az új bemutatókat

2020 július 15. szerda, 8:21

“Csonka évadot zárni nem felemelő érzés, a legfontosabbtól zárt el a világjárvány: a közönségünktől.”- fogalmazott Nagy Pál igazgató, ugyanakkor kifejtette reményét, hogy szeptemberben zökkenőmentesen elkezdődhet a színház huszonkettedik évada.

A Tomcsa Sándor Színház beszámolója:

A világjárvány próbára tette az egész társulatot, de ennek ellenére töretlenül zajlott a munka, intézkedések sora követte egymást, programok, előadások átütemezése, rendszerezési, karbantartási munkálatok, segítségnyújtás. Amikor végre újraindulhatott az alkotói munka is, két produkciót is előkészített a társulat a következő évadra.

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Májusban Kiss Csaba erdélyi származású Jászai Mari-díjas és József Attila- díjas drámaíró, rendező egy érdekfeszítő kétszemélyes darabjának (Esti próba) próbái zajlottak Tóth Árpád rendezésében. A színház színművésze és rendezője a 2010-ben bemutatott De mi lett a nővel? után most másodízben rendez Kiss Csaba-darabot itt Székelyudvarhelyen. Június elsejétől a gyermekekkel való találkozásra készült a társulat, hiszen Csukás István Hapci-rakéta a Hókuszpókusz-szigetekre c. igencsak aktuális meséjét feldolgozó Hapci-szigetek című meseelőadás próbái zajlottak Dávid Péter rendezésében.

A társulati ülés keretein belül került kiosztásara ez alkalommal – a megszokott ünnepélyes keretektől eltérően – a közönség szavazatai alapján odaítélt legjobb színész és színésznő díjak. Május hónapban a színház egy online kérdőívet tett közzé melyben arra kérte nézőit, hogy értékeljék a társulat 2019/2020 évadának eredményeit.

A Tomcsa Sándor Színházban, mint az a visszajelzésekből kiderült, a válaszadók több mint fele többször is megnéz egy-egy előadást. A nézők ebben az évadban a Kovács János meghal (r. Zakariás Zalán) című előadást választották kedvencüknek, a legnézettebb produkció pedig az Albu István rendezte Elveszett levél vígjáték volt. A Fagyi című előadás (Barabás Árpád rendezésében) is kiemelkedően pozitív fogadtatásban részesült.

A gyermekelőadások közül a Hótündért szerették a legjobban. Nagy népszerűségnek örvendtek újból műsoron lévő darabjaik, A mi kis városunk és a Nem lesz reggel, Fred! is, mindkettő a fiatal Vladimir Anton rendezésében. A válaszadók szerint a 2019/2020-as évad legjobb színésznője Fincziski Andrea, legjobb színésze Barabás Árpád volt.

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Rendezvényeik közül a 11. dráMA Kortárs Színházi Találkozót látogatták a legtöbben, emellett a januári MAFESZT és az Ókori farsang is sokaknak maradandó élményt jelentett.

A színház augusztus folyamán hirdeti meg a 2020/2021-es évad bemutatóit, terveit, valamint bérletrendszerét. Várva, hogy mihamarabb eleget tudjanak tenni a nézőinkkel szembeni vállalásoknak. A társulat köszöni a közönségének, hogy velük tartottak az online térben is, a kedves biztató sorokat, bejegyzéseket, a támogató jegyváltásokat, valamint, hogy szép számban a színháznak ajánlották adójuk 3,5 %-át, ezzel is segítve munkájukat!