A Bányavirággal folytatódnak a Szigligeti Nyári Esték

2020 július 21. kedd, 8:38

Július 25-én (esőnap: július 26.) este fél kilenctől ismét a nevetésé a főszerep a Nagyváradi Vár nyári színpadán: a közönség ezúttal a nagy sikerű Székely-komédiát, a Bányavirágot láthatja a Szigligeti Nyári Esték programjában.

Ajánló:

Székely Csaba 2009-ben vált egy csapásra népszerűvé, amikor Do You Like Banana, Comrades? (Szeretik a banánt, elvtársak?) című rádiójátékával elnyerte a BBC Radio drámapályázatát. Az elismerést aztán további hazai és nemzetközi sikerek követték: a Bányavidék-trilógia 2011-es debütjét követően az egyes részek valósággal meghódították Európa színpadait.

A Bányavidék-trilógia első része, a Bányavirág egy műhelygyakorlaton született meg, középpontjában pedig egy erdélyi kis falu szürke, rideg valósága áll.

Fotó: Nagyváradi Szigligeti Színház

A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fönn: miközben a faluba érkező televíziós stáb az öngyilkosságok riasztóan növekvő számáról kérdezi a lakosokat, ők büszkén nyilatkozzák, hogy ők minden körülmény között felelősen őrzik a hagyományokat.

A falu tragikomikus valóságában egyedül a vigyorgó Illés látja tisztán a helyzetet, őt azonban sem a falu kinézett doktora, sem a meggyötört szomszéd és annak csinos féltestvére, sem pedig saját felesége nem veszi komolyan.

Szereplők: Csatlós Lóránt, Szabó Eduárd, Nagy Gábor, Pitz Melinda, Kocsis Gyula, Ababi Csilla, Gajai Ágnes.

Rendező: Hunyadi István. Dramaturg: Czvikker Katalin. Jelmeztervező: Cristina Breteanu. Díszlettervező: Szőke Dalma Zsuzsanna.

Az előadásra jegyek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.