szinT-próbákat tartottak a Tomcsa Sándor Színházban

2020 augusztus 03. hétfő, 8:19

Annak ellenére, hogy hivatalosan véget ér a színházi évad Székelyudvarhelyen, a múlt héten ismét próbák zajlottak a Tomcsa Sándor Színházban.

Fotó: Szabó Janka

A Tomcsa Sándor Színház beszámolója:

A budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhellyel, a Nyitott Körrel az elmúlt évadban kialakított együttműködés keretében létrejövő tantermi előadást próbálták a teátrum szinT- színházi nevelési programjában résztvevő színművészek.

A hullám munkacímet viselő, a 9-12. osztályos korosztályt megszólító előadás Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében olyan kérdéseket fog majd vizsgálni, mint: Hogyan tudok ellenállni a kollektív nyomásnak? Mi kell ahhoz, hogy megengedjem magamnak, hogy ne kövessem a közösséget? Hogyan tudok nemet mondani? Hogyan alakíthatom ki önálló gondolkodásomat a közösség mellett, vagy akár szemben vele? Befogadó/ elfogadó közösség vs. bántalmazó/ kirekesztő közösség?

Fotó: Szabó Janka

A komplex színházi nevelési előadás, akár azt is mondhatjuk, hogy a kamaszoknak szóló előadás nagy hiánycikk Románia szerte, bár egyre nagyobb igény lenne rá – hangoztatják pedagógusok, diákok egyaránt több fórumon – hiszen ezek a színház eszközeivel elkészített jelenetek, jelenetsorok és a hozzájuk kapcsolódó felvezető és levezető foglalkozások fontos szerepet tudnak játszani a kamaszokat érintő problémák feldolgozásában.

„Az előadás közben megvalósuló nyílt interakciók kiegészíthetik, folytathatják a történetet, mélyíthetik és/vagy szélesíthetik a téma megértését stb., ám rendszerint elsődleges céljuk, hogy egy adott problémával kapcsolatban változást idézzenek elő a megértésben.”

A világjárvány kitörte előtt a társulat májusra tervezte az első saját osztálytermi előadásának bemutatását, remélik, hogy az ősszel megnyíló iskolákban szeptember folyamán elő tudnak majd adni.