Elmarad az idei Vásárhelyi Forgatag

2020 augusztus 26. szerda, 12:19

A korábbi tervekkel szemben elmarad idén a Vásárhelyi Forgatag kulturális rendezvénysorozat – jelentették be kedden a szervezők.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a szervezőcsapat közölte: bár a fesztiválszervezők sorra jelentették be, hogy idén nem rendezik meg nagy tömegeket megmozgató rendezvényüket, sokáig nem akartak lemondani a marosvásárhelyi magyarság kulturális fesztiváljáról. Arra számítottak, hogy a tavaszi járványhelyzet miatt életbe léptetett korlátozások őszre enyhülni fognak, és regisztrációval, minimális közönséggel, távolságtartással, élő közvetítésekkel áthidalják a járványhelyzet miatti nehézségeket.

Fotó: Bereczky Sándor

Végül a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság álláspontját és más rendezvényszervezők tapasztalatait megismerve hozták meg a lemondásról a döntést.

“Fontos tényező volt, hogy a határátlépési szabályok szigorítása és a karanténkötelezettség miatt minden külföldi fellépőről, meghívottról le kellett mondanunk, ezért az elmúlt években megszokott színvonalat sem tudtuk volna biztosítani. Hisszük ugyanakkor, hogy a forgatagnak a közösségben megélt pillanatokról, az együtt elkoccintott poharakról, ölelésekről, találkozásokról kell szólnia, ez pedig az érvényben lévő távolságtartási előírások betartásával nehezen egyeztethető össze” – áll a közleményben.

A szervezők közölték: arra készülnek, hogy amint a járványhelyzet enyhül és a közegészségügyi szabályozások lehetővé teszik, év közben pótolják az elmaradt találkozásokat, programpontokat.

A szervezők korábban azt közölték, hogy idén másként, máshol, kisebb csoportokhoz szólva, járványbiztosan szervezik meg szeptember 11. és 13. között a Vásárhelyi Forgatagot, a marosvásárhelyi magyarság kulturális fesztiválját.

(MTI)