Hamlet-bemutatóval jubilál a nagyváradi Szigligeti Színház

2020 október 14. szerda, 11:30

Fennállásának százhuszadik évfordulóját ünnepli a nagyváradi Szigligeti Színház: ez alkalomból október 16-án a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban készült Hamlet díszbemutatóját tűzi műsorára a Körös-parti teátrum.

Fotó: Szigligeti Színház

William Shakespeare egyik legismertebb és a drámairodalom egyik legnagyobb szabású alkotását Telihay Péter rendezésében láthatja a közönség. Az augusztusban a Gyulai Várszínházban, szabadtéren is bemutatott produkció ezúttal a Szigligeti Színház nagytermében mutatkozik be a nagyváradi közönség előtt.

„Ahogy jobban elmélyültem a Hamletben, rájöttem, hogy ez egy rendkívül komplex történet” – nyilatkozta korábban Telihay Péter: „Kilóg az életműből, szerkezetileg is, de az alkalmazott technikák felől nézve is. Azt hiszem, hogy A vihart leszámítva, ez az egyetlen darabja Shakespeare-nek, ahol sikerült nagyon messzire mennie az aktuális Angliától. Olyan mélyre ásott, és olyan szintekre hatott le, ahol már elengedte a hétköznapi valóság bizonyos elemeit, és a tudatalattinak olyan birodalmába tért, ahová nagyon nehéz követni.” – mondta el a színháznak adott interjújában a rendező, majd hozzátette: „A Hamlet ledob magáról minden aktualizálási ambíciót. Sok előadást láttam, sokról tudok, de mindegyik, amelyik egyetlen elemnek rendelte alá a rendezői koncepciót, leszűkített számtalan értelmezési tartományt. Azt remélem, hogy a mi előadásunk ezt a sokféleséget, ezt a többszörösen csiszolt prizmát, amiben nem tudom hányféleképpen törik meg a fény, sikerül megmutatni.”

Fotó: Szigligeti Színház

Az előadás címszerepét Sebestyén Hunor játssza, aki szerepformálásáról korábban így nyilatkozott: „A dán királyfi rendkívül szenvedélyes. Értem ezalatt azt is, hogy önmagáról is rendkívül szenvedélyesen gondolkodik. Folyamatosan egy belső vívódáson megy keresztül. Hamlet megérintheti a megfohatatlant, mert találkozik a szellemmel, kommunikál is vele, és ez őt egyfajta kiváltságos helyzetbe hozza, ugyanakkor egy óriási teher is számára, amit a többiek nem is érthetnek, hiszen nem élték át, amit ő. Ebből az is következik, hogy egy magányos valakiről beszélünk.”

A színház munkatársai felhívják a közönség figyelmét arra, hogy a kétrészes előadás első részét követően egyórás szünetet tartanak, amely alatt a közönség el kell hagyja a színház épületét. A szervezők a hatvanéves vagy annál idősebb nézőinket a szünet idején a Szigligeti Stúdióba várják, ahol választhatnak, hogy a fehér teremben Hajdu Géza, vagy a fekete teremben Dobos Imre színművészek színházi anekdotáit hallgatják meg. A szünet ideje alatt a színház közönségforgalmi, néző- és játékterét fertőtlenítésére kerül sor. A színház kéri nézőit, hogy ezek tudatában váltsanak jegyet a Hamlet című előadásra. Azok, akik már megvásárolták jegyeiket, de a fentiek fényében nem kívánnak részt venni az előadáson, jelezzék ezt a színház jegypénztárában.

Fotó: Szigligeti Színház

A díszbemutatóra és az október 17-ei második előadásra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon.

Szereplők: Sebestyén Hunor, Dimény Levente, Tóth Tünde, Trabalka Cecília, Kardos M. Róbert, Szabó Eduárd, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Szotyori József, Gajai Ágnes, Tóth Zsófia, Tőtős Ádám, Dombi Dávid.

Rendező: Telihay Péter. Díszlettervező: Horváth Jenny. Jelmeztervező: Florina Vasilatos. Koreográfus: Lőrinc Katalin.