30 éves a Háromszék Táncegyüttes

2020 november 18. szerda, 8:52

A Háromszék Táncegyüttes idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A járványügyi helyzetre való tekintettel a virtuális térben tartják meg ünnepi programsorozatukat november 18-21. között, amelynek keretében felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, közös sétára hívják a nézőket, volt és jelenlegi kollégákat.

Fotó: Henning János

A Háromszék Táncegyüttes ajánlója:

Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is lesz alkalmunk ünnepelni, mert  minden egyes előadás egy ünnep számunkra – ajándék a lelkünknek és ajándék a közönségnek. Kettős feladatunk van: nemzeti közösségünk identitáserősítése, valamint művészi produkciók létrehozása, amelyben összekovácsolódnak a kortárs elemek a tradicionális értékekkel. „Semmi nincs kőbe vésve, mindig nyitottak voltunk, és ha az élet úgy hozza, biztosan nyitunk ezután is újabb kihívások felé” – Deák Gyula Levente, társulatunk igazgatója összegzi művészi hitvallásunk lényegét.

Négynapos ünnepi programsorozatunkban köztéri fotókiállítás nyílik Ádám Gyula fotográfus előadásfelvételeiből, amelynek Sepsiszentgyörgy főtere ad otthont. Ádám Gyula főleg néprajzi  és dokumentarista jellegű fotókat készít, többnyire a moldvai, gyimesi csángó és székelyföldi sorsokról.  2000-ben Csíkszereda város Pro Urbe díjával tüntették ki. 2008-ban fotóművészeti munkásságáért megkapta a Magyar Művészetért Díjat, ugyanebben az évben nagysikerű egyéni kiállítása nyílott az Európai Parlamentben. Előadásainkon is rendkívüli pillanatokat ragadott meg, ezekből kap most ízelítőt a nagyérdemű. A kiállítás megnyitója kizárólag online lesz követhető november 18-án, szerdán 16 órától.

A 30 éves évfordulónkra egy könyv is született: Fekete Réka újságíró „Táncösvényeken” című összefoglaló albumban kísérli meg bevezetni az olvasót e három évtized sokszínű forgatagába, a pörgő szoknyák, villanó csizmák, sokszínű karakterek világába. A kiadványban megjelenő fotókat Ferencz Csaba szerkesztette, a felvételek Henning János, Ádám Gyula, Kátai József, Ürmösi Levente Mihály alkotásai.

Fotó: Ádám Gyula

A jubileum alkalmából továbbá egy rendhagyó riportfilm készült a Háromszék Táncegyüttesről, amelynek premierjét november 20-án, pénteken 20 órától tartjuk Facebook oldalunkon. Riportfilmünk ugyancsak időutazás, összefonódva a jelennel, nézőink bekukkanthatnak a kulisszák mögé, részt vehetnek egy turnén, betekintést nyerhetnek táncosaink, háttérdolgozóink mindennapos munkájába. A film Ürmösi Levente Mihály rendezésében készült.

Könyv- és filmbemutatónkat remek koncertekkel színesítjük majd, november 19-én, csütörtökön 19 órától Kolozsváron élő fiatal népzenészek tartanak koncertet a virtuális térben Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból címmel. A programból nem maradhat ki Táncegyüttesünk zenekarának, a Heveder bandának örömmuzsikálása sem, amely a káprázatos Gyimesi Skanzen Panzióban került rögzítésre és a budapesti Magyarság Háza jóvoltából közvetítjük november 20-án, pénteken 18 órától.

Ünnepi rendezvényünkön nem feledkezünk meg legkisebb nézőinkről sem, november 21-én, szombaton 11 órától vetítésre kerül a Furik Rita rendezésében készült Az én mesém című gyermekelőadásunk. A rendezvény zárásaként szombaton 19 órától virtuális ünnepi gálaműsor keretében barangolunk táncösvényeinken.

Online programsorozatunk az együttes Facebook oldalán, a www.facebook.com/haromszek címen lesz elérhető 2020. november 18-21. között. Csatlakozzanak, ünnepeljünk közösen!

Fotó: Ádám Gyula

Program:

NOVEMBER 18. SZERDA
16:00 Fotókiállítás megnyitó: Válogatás Ádám Gyula fotográfus előadásfelvételeiből

NOVEMBER 19., CSÜTÖRTÖK
19:00 Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból
Kolozsváron élő népzenészek koncertje

NOVEMBER 20., PÉNTEK
18:00 Heveder zenekar: Örömmuzsika Borospatakáról
18:20 Könyvbemutató – Fekete Réka: Táncösvényeken. Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes.
20:00 Filmbemutató: Riportfilm a jubiláló Háromszék Táncegyüttesről

NOVEMBER 21., SZOMBAT
11:00 Gyermekelőadás közvetítés: Az én mesém
19:00 Online ünnepi gálaműsor

A jubileumi kiadvány és riportfilm létrejöttét, valamint a rendezvény megvalósítását a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap és az intézmény fenntartója, Kovászna Megye Tanácsa támogatták.