A Rómeó és Júliát mutatja be a kolozsvári színház ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

2021 július 07. szerda, 4:15

William Shakespeare közkedvelt drámáját, a Rómeó és Júliát mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, aki az előadásban arra keresi a választ, hogy mit jelent ma a szabadság – írta kedden a Krónika című napilap elektronikus kiadásában.

A portál a rendezőt idézte, aki elmondta: el akarja feledtetni a nézővel, hogy színházban volt, és a Rómeó és Júliát látta, ezért a kolozsvári előadás nemhogy a darabot, de még a színházat sem tiszteli. “Inkább hasonlít cirkuszhoz, űrhajóhoz, vagy valami egészen szürreálishoz” – jellemezte rendezését az alkotó.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Hozzátette: az előadás arra keresi a választ, hogy mit jelent a szabadság, napjainkban hogyan lehetünk szabadok. Mint mondta, ez a próbafolyamatnál is kiindulópont volt másfél évvel ezelőtt. A Shakespeare-tragédiával ugyanis még a járvány miatti adósságait törleszti a kolozsvári társulat.

Tavaly ősszel kezdték előkészíteni a produkciót, januárban volt az utolsó próba, a próbafolyamatot pedig hétfőn, fél évvel az utolsó találkozás után kezdték újra.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ifj. Vidnyánszky Attila fiatalos, szabad játékstílust követel a művészektől, akik maguk is keresik a szerepüket. Többen közülük nőként férfit, vagy férfiként nőt alakítanak. A rendező emlékeztetett, hogy ez Shakespeare-től sem volt idegen, hiszen az angol drámaíró korában még minden szerepet férfiak játszottak.

Visky András, a kolozsvári társulat művészeti vezetője szerint az ifj. Vidnyánszky-féle Rómeó és Júlia amiatt érdekes, mert nem csak azt mutatja meg, hogy mi a színház, hanem azt is, mit gondolnak ma a szabadságról a fiatal rendező és a színészek, ugyanis “olyan korban élünk, amikor ismét el kell gondolkodni erről”.

A bemutató szombat este 7 órakor kezdődik, az előadás díszleteit Csiki Csaba, a jelmezeket Kiss Zsuzsánna tervezte, a színpadi mozgás Sinkó Ferenc munkája.