Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat határozza meg az Újvidéki Színház idei évadát

2021 szeptember 15. szerda, 5:41

A 2021/2022-es évad első felében csak egy bemutatót tervez az Újvidéki Színház, az évad második felében viszont számos programot szerveznek, a jövő évben ugyanis Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz, és a legtöbb produkció a hivatalos programsorozat részét képezi – közölte Lénárd Róbert művészeti vezető az MTI-vel.

Novemberben mutatják be Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének adaptációját, amely várhatóan az Idióta címet viseli majd. Az előadást Keresztes Attila rendezi, és az egész társulat szerepel benne. Lénárd Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy novemberben lesz éppen kétszáz éve, hogy megszületett Dosztojevszkij, úgyhogy ez is aktualitást ad a darabnak.

A 2022-es év Dejan Projkovszki rendezésével indul. Ő korábban a többször díjazott Anna Kareninát vitte színre az Újvidéki Színházban, most pedig Shakespeare III. Richárdját rendezi.

Fotó: Újvidéki Színház

Tavasszal Urbán András rendezésében lesz látható Lovas Ildikó legújabb regényének, az Amikor Isten hasba rúg című könyvnek az adaptációja. A Csáth Géza életével foglalkozó előadás hivatalosan is az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részét képezi.

Az EKF-program keretében lesz látható Végel László Neoplanta című regényének adaptációja is, amelyet az Újvidéki Színház 2014-ben mutatott be Urbán András rendezésében, és most ennek felújított változatát játssza majd. Szintén a hivatalos programhoz tartozik egy jelenleg is íródó Végel László-szöveg, amelyet felolvasószínházi formában láthat majd a közönség Urbán András rendezésében.

Az évad során Lénárd Róbert viszi színre Terék Anna új darabját, amely az árvaság témáját járja körül. A Láthatatlan kölykök zenés előadás lesz.

Szintén 2022-ben lesz látható egy szerb-japán-magyar koprodukciós előadás, amely egyelőre a Cseresznyevirág címet viseli, és Jézus születéséről szól japán szemszögből. Az előadás a klasszikus kabuki színház hagyományaira épít Jámbor József rendezésében.

Az Európa Kulturális Fővárosa címtől azt várják, hogy több turistát vonz a következő évben Újvidékre, így a teátrum néhány előadását angol feliratozással játsszák majd.

(MTI)