Bemutatkozik a Trepp színházi platform Pozsonyban

2021 november 16. kedd, 4:41

Ádám almái címmel mutatja be első előadását a Trepp színházi platform 2021. november 28-án és december 4-én este 19 órai kezdéssel a pozsonyi Divadlo Astorka Korzo ’90 színházban.

Az alkotók ajánlója:

Az előadás rendezője Rédli Károly, aki már nem egy alkalommal bemutatkozott szlovákiai magyar kőszínházakban. Az előadás szereplői Melecsky Kristóf, Hostomský Fanni, Katona Eszter, Hégli Bence, Michal Noga, Szebellai Dániel, Peter Kiss, zongorán közreműködik és egyben az előadás zeneszerzője Ján Cibula. A díszletet Anna Revická, a jelmezeket Lea Šaryová tervezték. Az előadás produkciós asszisztense Csikmák Kati. Az előadás, mely Anders Thomas Jensen nagy sikerű filmje után készült, 15 éven felülieknek ajánlott.

A Trepp egy független színházi platform, amelynek célja, hogy fiatal művészek szabadon alkothassanak, alapító tagjai a pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar ajkú hallgatói (név szerint Katona Eszter, Hostomský Fanni, Hégli Bence, Szebellai Dániel és Melecsky Kristóf). Céljuk, hogy egy olyan színházi közeg alakuljon ki, ahol az alkotók szabadon kísérletezhetnek magas fokú művészi élményt garantálva, mellyel minél szélesebb közönség művészeti igényeit tudják kielégíteni. Nem utolsó sorban a szlovák és magyar színházi szcéna közeledését és összekapcsolását is fontosnak tartják, aminek legszembeötlőbb példája, hogy a magyar nyelvű előadásokat szlovák felirattal szándékoznak műsorra tűzni, és fordítva. Ez az Ádám almái esetében sem lesz másképp.

Jegyeket a trepptheater@gmail.com oldalon foglalhatnak az érdeklődők. A jegy ára 10 euró. Az előadás a Kultminor támogatásával és az Ifjú Szivek Táncszínház segítségével jött létre.

Fotó: Trepp színházi platform

Rövid ismertető:

Közmunkára ítélt furcsa emberek közössége lakja Ivan Fjeldsted plébániáját. Ivan optimista világnézetével, s rendíthetetlen hitével igyekszik összetartani az itt élőket, így Gunnart, a valaha nőket erőszakoló lecsúszott alkoholistát és Khalidot, a pakisztáni származású benzinkútrablót. Ide érkezik meg a neonáci Adam. Ivan így üdvözli: „Gonosz emberek nem léteznek. Mi az ilyenekben nem hiszünk.”

Adam neve héberül אָדָם, vagyis ember. Az emberiség ősatyja. Neve voltaképpen nem tulajdonnév: h. ‘ádám = ember. Hanem ádám, mint az emberi faj prototípusa, ‘ádám az Isten utolsó, legmagasabb rendű teremtménye a földön. Ebben az értelemben ‘ádám magában foglalja ÉVÁt is: a kettő nem együtt teszi ki az ember fogalmát (1Móz 1,27; 2,23; 5,2).

Ez az ember 12 hetes közmunkája küldetéséül azt választja, hogy süt egy almás pitét. Egyre több akadályba ütközik, de így célja is egyre másabb irányt vesz… Kiállni a gonosz mellett a jóval szemben. Vagy a racionalitás mellett az elvakultsággal szemben? A józanság mellett a jósággal szemben? Két extrémizmus, két nagyon eltérő és radikális világnézet csap össze. Az életcél keresése a rossz és a jó felismerésén keresztül vezet.

„Mezítelenül jöttem ki anyám méhéből, és ruhátlanul térek oda vissza. Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve!” (JÓB, 1:21)