Félelemkeresők – Balázs Zoltán rendezése Marosvásárhelyen

2021 december 19. vasárnap, 4:17

Balázs Zoltán, a Maladype Színház vezetője meghívott oktatóként immáron harmadik alkalommal rendezett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős színinövendékeinek.

A felnőttek számára készült Félelemkeresők címet viselő mozgásszínházi produkció a Grimm-testvérek meséiből inspirálódott. A változatos képi és nyelvi elemeket ötvöző, sodró lendületű „összművészeti attrakció” a mozgás, a gesztus és a mimika személyre szabott kombinációin keresztül teremt lehetőséget a színészhallgatóknak, hogy önmagukat megfogalmazzák, a néző fantáziáját megragadják. A bemutatót 2021. december 4-én tartották a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában.

Fotó: Rab Zoltán

Ajánló:

Sok mesében olvashatunk olyan hősökről, akik szükségét érzik, hogy megtanuljanak félni. Történeteik fokozatosan formálják pszichénket, elősegítik tudatunk fejlődését: ahhoz, hogy érett személyiséggé váljunk, a végső fázisban fel kell számolnunk elfojtásainkat. El kell fogadnunk, hogy a félelem szükségszerű, mivel felkészít minket olyan helyzetekre és eseményekre, amelyek magasabb idegi aktiválást igényelnek. Gyermekkori szorongásaink java részét felnőttkorra már legyőztük, de akadnak olyanok, amelyek gyökeret vetnek bennünk, amiket nem igazán vagyunk képesek kezelni, s inkább beletörődünk, mintsem tegyünk ellene. Aki azonban szabadságra és magasabb szintű önmegvalósításra tör, nem lehet rabszolgája sem az ösztön-énnek, sem a felettes-énnek, mozgásba kell hoznia védekező képességét, amely fennmaradását biztosítja. Ehhez a folyamathoz olyan történetekre van szükségünk, amelyek életvitelünk legfontosabb kérdéseihez adnak útmutatást és előtérbe helyezik személyiségünk árnyoldalait is.

Balázs Zoltán rendezése a Grimm-mesékben rejlő nyers erőt és kiterjedt fantáziavilágot veszi alapul, a tudattalan asszociális aspektusaira fókuszál. A mesék infantilis projekcióit az emberi viselkedés modelljeiként interpretálja, amelyek – ahogy Mircea Eliade fogalmaz – értelmet és értéket visznek az életbe. A mesetöredékekből inspirálódott típus-játék, amely a legelképesztőbb találkozásokat is fesztelen, hétköznapi stílusban adja elő, az én integrációjának folyamatát mutatja be, a játszók Énképének szimbolikus újjászületését. Az önmegvalósításért folytatott küzdelem beavatási procedúraként is értelmezhető, amely során a nézők megfigyelhetik, hogy a szereplők milyen viszonyba kerülnek saját álmaikkal és vágyaikkal, hogyan kezelik a problémáikat. Az előadásban megfogalmazott színpadi koordináták a kaleidoszkóp-szerű történetet nem a külső valóság terébe és idejébe helyezik el, hanem egy sajátos lelkiállapotba, ezért ahhoz, hogy a több szálon futó cselekmény elnyerje a maga fontosságát, szükség van a nézők asszociációira is. Megmártózva az előadás sajátos atmoszférájában a közönség számára feltárul a tudattalan anyagok világa, melynek tartalma egyszerre rejtélyes és ismerős, sötét és lenyűgöző, egyszerre kelti bennünk a legvadabb szorongást és a legnagyobb reményt.

Fotó: Rab Zoltán

A Félelemkeresők című előadás – a folyamatosan változó járványügyi intézkedésekhez igazodva – a marosvásárhelyi közönség számára remélhetőleg 2022. január közepétől lesz elérhető. A fesztiválmeghívásoknak köszönhetően a magyarországi és a külföldi közönség március végétől láthatja a különleges produkciót.

Játsszák: Adorjáni Nagy Zoltán, András Gedeon, Bajkó Edina m.v., Barti Lehet András, Becsey-Imreh Noémi, Jancsó Előd, Kovács Kata Milla, Pascu Tamara, Vajda Boróka, Vincze Erika. Zenei vezetők: Bajkó Edina és Vincze Erika. Rendező, látvány: Balázs Zoltán.