A váci színházé a legjobb díszlet díja a Gombrowicz-fesztiválon

2016 november 07. hétfő, 15:24

A legjobb díszletért jutalmazták a Váci Dunakanyar Színház előadását a lengyelországi Gombrowicz-fesztiválon, melyen a magyar társulat a világhírű 20. századi lengyel író és drámaíró Yvonne, burgundi hercegnő című darabját mutatta be – közölte a lengyel sajtó.
A Witold Gombrowicz szülőföldjén, a közép-lengyelországi Radomban immár 12. alkalommal megrendezett nemzetközi színházi szemlén idén 11 társulat – a lengyelek és a magyarok mellett egy-egy argentin, francia és spanyol színház – mutatta be a lengyel szerző drámáit.

yvonne

A nyolcnapos rendezvény fődíját a hatfős zsűri – melynek egyik tagja Peterdi Nagy László magyar színháztörténész volt – a délnyugat-lengyelországi Opole város Jan Kochanowski színháza, valamint az északnyugat-lengyelországi Szczecinben működő Teatr Wspólczesny koprodukciójának adta. A két társulat Gombrowicz Esküvő című drámáját vitte színpadra.

A Váci Dunakanyar Színház előadásának, melyet Pályi András magyar fordításában, Yaroslav Fedoryshyn rendezésében mutattak be, a zsűri a fesztivál egyik különdíját ítélte oda, mégpedig a legjobb szcenográfiáért. Ezt a társulat jelmez- és díszlettervezője, Alla Fedoryshyna kapta meg.

“Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezen a rangos és nagy múlttal rendelkező fesztiválon részt vehettünk, mely már önmagában is hatalmas eredmény egy ilyen fiatal színház számára” – idézi az MTI-hez eljuttatott közlemény a váci színház igazgatóját, Kis Domonkos Márkot, aki örömét fejezte ki, hogy a tizenegy produkció közül a magyar társulaté lett a leglátványosabb előadás.