Különleges Flaubert-kéziratot árvereztek el Párizsban

2016 november 10. csütörtök, 17:38

Ritkaságnak számító Flaubert-kéziratot árvereztek el Párizsban: a francia író bretagne-i útinaplója 538 ezer euróért (több mint 160 millió forintért) kelt el Pierre Bergé üzletember könyvgyűjteményének második árverésén.Az 1848-ban írt útinapló kézirata azért számított különösen nagy értékűnek, mert szakértők szerint a világhírű francia író nagyszerű irodalmi elméjének működésébe nyújt bepillantást. Az áthúzásoktól, belejavításoktól, tintapacáktól hemzsegő szövegből látszik, hogy Gustave Flaubert számára az írás bonyolult folyamat volt, a szerző örökösen elégedetlen volt és folytonosan a még tökéletesebb megfogalmazásra törekedett.

pierre-berge

Pierre Bergé

“Amikor ezt a könyvet olvassuk, olyan, mintha Flaubert dolgozószobájában lennénk és a válla fölött átpillantva figyelnénk az alkotás folyamatát” – mondta Benoit Forgeot, a párizsi Drouot aukciósház szakértője a The Guardian című brit lapnak. Ez a könyv teljesen különbözik Flaubert leveleitől, amelyekben nagyon ritkán lehet akár egy-egy hibát is felfedezni – tette hozzá.

A 277 oldalas útinaplót az árverés gyöngyszemeként mutatták be. Flaubert egy barátjával, Maxime Du Camppal tett közös bretagne-i kirándulása nyomán írta meg. A két barát elhatározta, hogy közös útinaplót írnak: Flaubert írja a páratlan számú, Du Camp pedig a páros számú fejezeteket. Az útinapló Flaubert életében soha nem jelent meg.

A kedden és szerdán megtartott árverésen Pierre Bergé könyvtárából összesen 376 darab került kalapács alá, mind 19. századi európai műalkotás, köztük jó néhány ritkaságnak számító mű orosz, német, angol, olasz és francia szerzők tollából, sokszor eredeti nyelvű kiadásban. Az aukció összesen 5 millió euró bevétellel zárult.

A legmagasabb árat, 587 ezer eurót Stéphane Mallarmé Heródiás című versének egyedülálló kéziratáért adtak. Ugyancsak magas áron kelt el Flaubert egy másik műve: a Bovaryné című híres regény egy eredeti kiadása 190 ezer eurót ért meg egy licitálónak.

Ez volt a második alkalom, hogy Pierre Bergé francia üzletember-mecénás árverésre bocsátotta összesen 1600 kötetből álló személyes könyvtárának egyes darabjait. Az árverést Bergé cége, a Pierre Bergé & Associés és a Sotheby’s rendezte közösen a párizsi Hotel Drouot aukciósházban.

A tavaly decemberben tartott első aukción csaknem 12 millió euró folyt be. Bergé összesen hat árverést akar rendezni, a következő 2017 tavaszán várható. Az aukciókon befolyt összeg a Pierre Bergé/Yves Saint Laurent Alapítványhoz kerül.

Pierre Bergé a 2008-ban elhunyt világhírű francia divattervező, Yves Saint Laurent élettársa volt.