Franciaországban a Proton Színház és a Látszatélet!

2016 november 16. szerda, 17:03

November 23. és 25. között Lille-ben játssza a Proton Színház a Mundruczó Kornél rendezte Látszatélet című előadását.

Látszatéletben Mundruczó mégis zsigerien színházi megfogalmazást talál arra, hogy mit jelent ma a nyolcadik kerületben, Budapesten, Magyarországon idősnek, bántalmazottnak, veszélyeztetettnek lenni. A hiperrealizmus és felvállalt teatralitás feszültséggel teljes kettőse itt a leginkább reflektáltabb az általam látott Mundruczó-előadások sorában, és ennek oka részben a posztdramatikus megközelítésben rejlik. Különösen jól áll a Látszatéletnek ez a változás: a médiumok kavalkádja végre nem önkényesen rendelődik alá a történetnek és dramatikus reprezentációnak, ehelyett minden: a tér, a videó, a hanghatások, a színészi játék, a párbeszédek stb. egyenrangú elemként jelenik meg. (A Színház.net kritikájából.)

latszat

A színház immár harmadik alkalommal kapott meghívást koprodukciós partnere, a La rose des vents által szervezett NEXT Fesztiválra: a Szégyen című előadást tavaly, a Demencia című produkciót pedig 2014-ben láthatta a francia közönség – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

latszat2

Mint írják, az előadás, amelyet a magyar színikritikusok a legjobb díszlet díjával jutalmaztak idén szeptemberben, a nemzetközi turnék – Bécs, Oberhausen, Wiesbaden, Drezda, Berlin és Lille – után december 8-án, 9-én és 10-én látható ismét Magyarországon, a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

latszat1

A Proton Színház Látszatélet című, nyolc partnerrel nemzetközi koprodukcióban készült előadásának premierje áprilisban volt Magyarországon, a világbemutatót pedig májusban tartották.