Titkos átjáróra bukkantak Shakespeare színházában

2016 november 16. szerda, 8:25

A londoni The Curtain színházépületben egy titkos átjárót találtak, amely a színpad két széle közötti közlekedést biztosította. Ma már a függöny mögötti terület kihasználásával ez könnyedén megoldható lenne, azonban a korabeli Anglia színházaiban még nem volt függöny, sem sötétség, sem csend, annál inkább ricsaj, lakoma vagy éppen állatviadalok – írja a Múlt-kor portál.

curtain

Fotó: mola.org.uk

London második legrégebbi, a 16. század második felében épült színházában a 16-17. század fordulóján még William Shakespeare örök klasszikusai – V. Henrik vagy a (valószínűleg) Rómeó és Júlia – debütáltak. Most a régészeti feltárás alkalmával egy eddig ismeretlen, titkos átjáróra bukkantak. Akkoriban nem takarta el a színpad mögötti területet függöny, valamint a játékteret három oldalról határolta a nézősereg, így nem kevés létjogosultsága volt egy alsó folyosónak.

A szabad ég alatt helyet kapó teátrum fából készült szerkezetét néhány év múlva lebontották és a Temze déli partján építette újjá Shakespeare Lord Chamberlain’s Men nevű társasága 1597-1599-ben, átnevezve az új hatszögletű épületet The Globe színháznak. A Curtain évekkel később (egyes források szerint 1624 körül, míg mások szerint akár már a századfordulón) végleg bezárhatta a kapuit.

Forrás: Színház.org, mult-kor.hu