Eszenyi Enikő: “Felejthetetlen élmények értek minket Guangzhou-ban”

2016 november 19. szombat, 7:32

Hazatért a Vígszínház társulata Kínából. Három alkalommal játszották Nádas Péter Találkozás című darabját Eszenyi Enikő rendezésében egy nemzetközi színházi fesztiválon Guangzhouban, magyar prózai társulatként előszőr léptek fel ebben a távoli metropoliszban.

A 13-i előadás után az első távol-keleti VígEgyetemet is megtartották, ahol a helyi közönség kulisszajáráson vehetett részt, valamint kérdéseiket is feltehették az alkotóknak és a szereplőknek.

enikokk

„Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy felejthetetlen élmény a guangzhoui vendégjáték” – kezdi a beszámolót Eszenyi Enikő. „Nagyszerű volt látni, ahogy egy egészen más kultúrában nevelkedő és létező nézőközönség milyen nyitottan fogadta a mi előadásunkat. A kínai színházi hagyományokhoz képest a mi európai színházunk egészen más, nagyon megdöbbentette a guangzhoui közönséget Börcsök Enikő és Király Dániel őszinte játéka.”

A Találkozás különleges látványvilága és az Eszenyi Enikő által megálmodott különleges formanyelv a kínai közönségnek is olyan színházi pillanatokat adott, melyben eddig még nem lehetett része. A díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, az előadás operatőre Táborosi András.

guangzhou

„A kínai közönség számára az a formanyelv, amivel a Találkozásban dolgozunk egészen új volt. Ahogy a VígEgyetemen is elmondták, nem találkoztak még olyan előadással, amelynek a vetítés úgy szerves része, hogy nem előre rögzített felvételeket játszanak le, hanem élőben közvetítik a színpadon kívüli eseményeket” – folytatta Eszenyi Enikő, aki azt is elárulta, sokan csak akkor értették meg, hogy minden élőben történik, amikor a két főszereplő az előadás végén a guanzhoui utcán fejezte be a játékát, és a közönség ezt vetítve nézhette a színpadon. „A kulisszajáráson, ahol testközelben láthatták a színpad mögötti élő forgatási helyszíneket, ugyanolyan lelkesen vettek részt, akárcsak a VígEgyetemek és VígNapok magyarországi látogatói.”

A Találkozás katartikus, múlttal szembesítő műalkotás, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, amelyben a két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le, és a világ legszebb szerelmes történetét mesélik el Nádas és a színház univerzális nyelvén. A két főszereplő találkozásának célja azonban nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is.

enikok

„Nagyon megható pillanat volt, ahogy a beszélgetés során kínai barátaink párhuzamot vontak a két nemzet történelme között. Nádas Péter csodálatos és megrendítő írása őket is magával ragadta. A két főszereplővel, Börcsök Enikővel és Király Dániellel az előadások után sok közös fotót is készítettek és alig győzték kifejezni a szeretetüket. Igazán megható pillanatok voltak ezek nekünk, amikre mindig emlékezni fogunk” – mondta Eszenyi Enikő.

A Vígszínház 120. évadának bemutatója volt Nádas Péter Találkozása, amelyet most a kínai közönség is láthatott. A 2016. november 4. és 27. között megrendezésre kerülő színházi fesztiválnak a guangzhoui 13. Színház ad otthont. A „Nemzetközi Színházi Évadnak” nevezett szemlén a Vígszínház mellett többek között dél-koreai, tajvani, japán és orosz társulat is képviseli magát. A fesztivál szervezőinek fő célja, hogy szerte a világból válogatott, magas művészi színvonalú előadásokkal ismertethessék meg a 13. Színház nézőit. A Találkozás díszlete akárcsak kifelé Kínába, több hétig utazik vissza Magyarországra. Az előadás legközelebb februárban látható majd a Pesti Színházban.

A Találkozás című előadás kínai vendégjátékát, a szakmai program megvalósítását 2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.