Eszenyi Enikő képviselte Magyarországot az Európai Színházi Unió gyűlésén

2016 november 23. szerda, 14:21

A Vígszínház igazgatója is részt vett az UTE, azaz Európai Színházi Unió éves közgyűlésén Portóban.

A 2016. november 18. és 20. között megrendezett eseményen 26 színház képviselői mellett Silvana Verdiani, az brüsszeli Európai Bizottság kulturális osztályának képviselője is részt vett.

A konferencia első napján kerekasztalbeszélgetést tartottak „Gazdaság, művészet, Európa” címmel, melyet a Portói São João Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója, Francisca Carneiro Fernandes moderált. A nap zárásaként a résztvevők Dosztojevszkij Undergroundját tekintették meg a nemzeti színház előadásában.

eszenyi

Eszenyi Enikő Portóban

November 19-én Karl Kraus Az emberiség végnapjai című művét játszották. A 360 perces, három részes előadás bemutatása különleges vállalás a Portói Nemzeti Színház részéről. A kétszáz jelenetből álló, monumentális terjedelmű könyvdráma társadalomkritikájával, emberábrázolásával, az I. világháború leleplezésével majd száz évvel a megszületése után is döbbenetes erővel hat.

November 20-án a közgyűlésen Michal Dočekal, az UTE elnöke köszöntötte Silvana Verdianit, a brüsszeli Európai Bizottság kulturális képviselőjét, valamint a 26 színház jelenlévő vezetőit, a Vígszínházé mellett többek között a milanói Picollo Teatro, a moszkvai Maly Theater, a Schauspiel Stuttgart és Teatro di Roma munkatársait.

eszenyi-2

A közgyűlés értékelte az elmúlt évet, elfogadta az éves költségvetést, és megvitatták a 2018-2020-as évek nemzetközi színházi projektjeinek tervezetét, melyekben a Vígszínháznak is komoly szerepet szán az UTE. A fókusz Európa jövője, a politikai atmoszféra elmozdulása szélsőséges irányba, a digitális fejlődés, amely újraformálja kultúránkat és életünket, valamint a klímaváltozás.

Eszenyi Enikő igazgató felszólalásában elmondta, hogy a Vígszínház több területen is örömmel részt vesz ebben a programban, hiszen a klímaváltozás témájával már foglalkozik repertoáron lévő előadásában. A jövőben pedig előkészít egy többnyelvű előadást, amelyhez az UTE számos tagja készséggel csatlakozik.