Jirí Menzelről neveztek el egy cseh vonatot

2016 december 08. csütörtök, 10:46

A cseh állami vasúttársaság történetében először neveztek el egy szerelvényt élő hírességről: a Jirí Menzel Oscar-díjas film- és színházrendező nevét viselő vonat Prága és Beroun között közlekedik majd.

Vit Stahlavsky, a vasúttársaság szóvivője elmondta, hogy Csehországban 164 vonat viseli az ország egyes régióinak, folyóinak, hegyeinek vagy történelmi személyiségeinek nevét. December 11-től mintegy 30 újabb vonat kap nevet, köztük egyet egy élő személyiségről, Jirí Menzelről neveznek el.

A 78 esztendős cseh filmrendező Szigorúan ellenőrzött vonatok című alkotásáért kapta az Oscar-díját. A film számos jelenetét ötven éve a Lodenice vasútállomáson forgatták, ez az állomás a Prága-Beroun pálya egyik megállója. Szeptemberben az állomáson emléktáblát helyeztek el a film emlékére.

torocsik-mari-jiri-menzel

Jiri Menzel és Törőcsik Mari / Fotó: Talabér Tamás

A vonatok elnevezése a két világháború között kezdődött az országban. Az első szerelvény 1936-ban kapta a Slovenska strela (Szlovák lövedék) nevet. Az ötvenes-hatvanas években főként a nemzetközi expresszeket nevezték el, jellemzően a célállomás nevét kapták, mint a Hungaria vagy a Balt-Orient és a Pannonia Express.

A Prága-Bécs-Graz útvonalon közlekedő vonatokat egy-egy híres zeneszerzőről – Gustav Mahlerről, Franz Schubertről, Antonin Dvorakról, Bedrich Smetanáról és Johann Straussról – nevezték el.

A cseh vasút lehetővé teszi, hogy egy időre kereskedelmi céllal is meg lehessen vásárolni egy-egy vonat nevét, cseh sörmárkák is éltek már ezzel a promóciós lehetőséggel, illetve a cseh kereszténydemokrata párt “nyugodt erő” választási szlogenjéről is neveztek el vonatot.