A londoni Nemzeti Színház elkötelezte magát a nemek egyenlősége mellett

2017 január 01. vasárnap, 7:00

A mai társadalmi és művészeti élet fontos törekvése a világ felvilágosult régióiban a nemek közötti egyenlőség és a diverzitás megvalósítása. A londoni Nemzeti Színház példáját idézzük.

Rufus Norris igazgató kötelezettséget vállalt arra, hogy megvalósítja a nemek egyenlő arányát azoknak a rendezőknek és kortárs drámaíróknak a körében, akiket az intézmény 2021-ig alkalmaz.

Már az új évad terveinek ismertetésekor „rendkívül fontosnak” nevezte a nemek közötti egyenlőség megvalósítását az intézmény egészén belül.

Bejelentette, hogy a „Vízkereszt, vagy amit akartok” előadásában Malvolio főszerepét egy színésznő, Tamsin Greig fogja játszani, Malvolia néven. Norris hozzátette: „Sok női rendező és színpadi szerző tűnik fel, ezért felelősségünk támogatni ezt a jelenséget, és annak előnyeit saját javunkra fordítani.”

Reményei szerint 2021-re megvalósul, hogy a szerződtetett rendezők és drámaírók körében a nők és férfiak aránya egyensúlyba kerül, azaz eléri az 50:50%-ot.

Rufus Norris

Az igazgató elmondása szerint az elmúlt évadban az általa vezetett teátrum színpadjain fellépő színészek 30%-a fekete, ázsiai származású vagy valamilyen etnikai kisebbséghez tartozó művész volt. Úgy véli, a Nemzeti Színház „fontos helyet” vívott ki magának ezen a téren, de az intézmény egészén belül még többet kell tenni a sokféleség érvényre juttatása érdekében.

Véleménye szerint azt kell elérni, hogy ne csak egy színház, de az egész szakma nyitott legyen a nemzet egésze felé. „Ez a kérdést mi nagyon komolyan vesszük” – hangsúlyozta.

Hírül adta továbbá, hogy az ’Act for Change’ nevű mozgalmat támogatandó, a projekt munkatársainak irodát biztosítottak a színház épületében. „Ottlétük kihívás számunkra” – mondta.

Az ’Act for Change’ bejegyzett jótékonysági mozgalom Angliában. Résztvevőinek hitvallása szerint a művészet mindenkié, faji, vallási hovatartozás nélkül, függetlenül nemtől, társadalmi osztálytól, kortól vagy fogyatékosságtól. Minden művészeti ágnak reflektálnia kell a társadalomra. A projekt küldetésének tekinti a diverzitás, azaz a sokféleség megvalósítását az élő és a rögzített művészet minden területén. Párbeszédet kezdeményez a nem reprezentált közönségrétegekkel.

Forrás: The Guardian, The Stage
Szöveg: Gazdag Márta / Színház.org