Óriási siker a Látszatélet – A 10 legjobb németországi előadás közé került

2017 február 02. csütörtök, 16:13

A legjelentősebb német színházi kritikai portál, a nachkritik.de a 2016-os év 50 legjobb német előadása közé hat nemzetközi koprodukciót is beválasztott. Ezek közül Mundruczó Kornél magyar társulatának darabja a nyolcadik helyet érdemelte ki.

A Proton Színház már másodszor szerepelt ezen az előkelő listán: a Szégyen 2013-as jelölése után most a Látszatélet volt nominált, és a nézők szavazatai alapján végül a 8. helyen végzett. A nyertes a Prinzregenttheater Bochum előadása, a Die Schöne und das Biest (A szépség és a szörnyeteg) lett, Romy Schmidt rendezésében.

Látszatélet / Fotó: Rév Marcell

Alább a nachkritik.de szerkesztőségének indoklása olvasható a magyar darab jelölésével kapcsolatban:

“Egy szociódráma (roma asszony el akarja kerülni kilakoltatását, majd meghal) fordul át szürreális horror-álom-sztorivá az új lakók beköltözésekor. A két rész között az évtized legjobb színházi pillanata: a kacatokkal teli lakás megfordul tengelye körül – színpad=mosógép – minden egymásra borul és elpusztul. Igazi bungee jumping a nézői léleknek: döbbenet és anarchikus mámor. Az előadás fölöslegessé teszi az összes formáról való diskurzust és mindent egyben kínál: együttérzést, könnyeket, radikális politikai tiltakozást, merő ostobaságot, örökkévalót és megfoghatatlant, félelmet, örömet, egy látszatéletet. Csodálatos!”

A Mundruczó Kornél rendezte előadás , írója Wéber Kata, díszlettervezője Ágh Márton, aki Domán Melindával együtt a jelmezeket is jegyzi, fénytervezője Éltető András zeneszerzője Asher Goldschmidt. Az egyes szerepeket a Proton Színház virtuális társulatának tagjai Monori Lili, Láng Annamária és Rába Roland mellett Jéger Zsombor, az Örkény Színház társulatának tagja és Kozma Dáriusz játsszák.

A Látszatélet a Proton Színház működési struktúrájának megfelelően nemzetközi koprodukcióban készült, nyolc koprodukciós partnere a Bécsi Ünnepi Hetek, a Theater Oberhausen, a lille-i La Rose des Vents, a Théâtre de Strasbourg/Scène européenne, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a berlini HAU Hebbel am Ufer, a drezdai HELLERAU – European Center for the Arts és a Wiesbaden Biennale voltak, producere Büki Dóra, a Proton ügyvezetője.

A színdarab legközelebb a magyar koprodukciós partner, a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán látható 2017. március 20-án, 21-én és 22-én.