Jake Gyllenhaal nyitotta meg újra a Broadway legrégebbi színházát

2017 február 11. szombat, 10:00

Újranyitották a Broadway legöregebb és egyben legújabb színházát, a Hudson Theatre-t, a szerda esti ünnepélyes megnyitón Jake Gyllenhaal segédkezett a szalag elvágásában.

Az 1903-ban alapított Hudson Theatre a 41. színjátszó hely New York színházi negyedében, ahol húsz év után először nyílt új színház.

Itt fog először bemutatkozni színdarabban a Túl a barátságon című Oscar-díjas film sztárja szombattól egy musicalben, amely Georges Seurat francia festőművészről szól. A Sunday in the Park with George című darab az első színházi előadás lesz az épület falai között mintegy 50 év után.

A Times Square közelében, a 44. utcán álló színházat Henry B. Harris producer építtette, aki életét vesztette a Titanic 1912-es katasztrófájában, felesége azonban megmenekült az egyik mentőcsónakban. A színház 1933-ban ingatlanárverésen kelt el, azóta számtalanszor cserélt gazdát és a CBS rádió otthonául is szolgált 1934 és 1943 között.

Az épületben a szórakoztatóipar olyan legendái léptek fel, mint Elvis Presley, Barbra Streisand, Sammy Davis Jr. és számtalan neves rockegyüttes. Az NBC innen sugározta első The Tonight Show című műsorát 1954-ben. Volt burleszkszínház, 1968-ban mozivá alakították át, majd a nyolcvanas években rockkoncerteknek adott otthont.

A Hudson Theatre újjászületése musicalbemutatóval kezdődik. A Stephen Sondheim szövegére, James Lapine dallamaira épülő darabot először 1984-ben játszották a Broadwayn. Jake Gyllenhaal alakítja a francia festőt, amint leghíresebb művén, az Un dimanche apres-midi a l’Ile de la Grande Jatte (Vasárnap délután Grand Jatte szigetén) című képen dolgozik, amelyet a pointillizmus első műveként tartanak számon.