Gyilkosságra való felbujtás miatt indítottak vizsgálatot egy varsói előadás ügyében

2017 február 23. csütörtök, 13:10

Vallási szimbólumok meggyalázása és gyilkosságra való felbujtás miatt indítottak vizsgálatot a varsói Powszechny Színház előadása kapcsán.

 

Az egyik varsói kerületi ügyészség közölte, hogy a színdarabról nyilvánosan hozzáférhető információk alapján hivatalból indított vizsgálatot a Powszechny Színház Stanislaw Wyspianski lengyel drámaíró egyik főművén, a Klatwa (Átok) című drámán alapuló előadása ellen vallási szimbólumok meggyalázása és gyilkosságra való felbujtás miatt. Előbbi bűncselekmény pénzbírságon kívül két évig terjedő börtönnel, utóbbi három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Powszechny Színház: Átok (fotó: Magda Hueckel)

Powszechny Színház: Átok (fotó: Magda Hueckel)

Az előadásban erotikus jelenetekkel “szentségtelenítenek meg” vallási szimbólumokat és a Lengyelországban szentként tisztelt II. János Pál pápát is, akit a pedofilok védelmezőjének neveznek a színpadon. A darab végén az egyik szereplő felveti a közönségnek, hogy adományokat gyűjthetnének a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski megöletése céljából, majd közli, hogy ezt a jelenetet a rendező törölte, mert börtönnel büntethető.A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt egy parlamenti képviselője bejelentette, hogy az ügyészséghez fordul a színházi blaszfémia ügyében.

Az előadás ellen tüntetéseket szerveztek konzervatív csoportok, kuplerájnak és kloákának nevezve a teátrumot. A miniszterelnöki hivatal hangoztatta, ha bebizonyosodik, hogy a színdarab gyűlöletkelő, be kell tiltani. A kormánypárt számos képviselője követelte, hogy vonják meg az állami támogatást a színháztól. A lengyel püspöki kar is tiltakozott.

A heves indulatokat kiváltó darabot szombat óta játssza Teatr Powszechny. A színház visszautasítja a vádakat, főleg azt, hogy Kaczynski meggyilkolására bujtanának fel, és azzal védekezik, hogy az előadás csak a vallás társadalomra gyakorolt hatását, állam és egyház szétválasztásának témáját vizsgálja.

Az 1899-ben keletkezett Átok egyike a 19. századi lengyel drámaíró, költő, festő és színházi reformátor két aktuális témájú, megtörtént eseményen alapuló főművének. A cselekmény egy galíciai faluban játszódik, ahol aszály pusztít, ami a “kórus” szerint Isten büntetése, a nép pedig a vadházasságban élő plébánost okolja szenvedéseiért.

A drámát a horvát Oliver Frljic rendezésében játssza a második világháború után alapított varsói Powszechny színház. A bydgoszczi ügyészség is vizsgálatot folytat a horvát rendező egy másik, Our Violence and Your Violence című darabja ügyében, amelyet tavaly mutattak be az észak-lengyelországi városban.

MTI, Színház.org