Alföldi Róbert Médeiája Szöulban debütált

2017 március 12. vasárnap, 10:49

Másfél hónapos próbaidőszak végén, február 24-én nagy sikerrel debütált Alföldi Róbert rendezése, Euripidész Médeia című drámája a szöuli Nemzeti Színházban.
Hazatérve, 2017. március 5-én este a Spinoza Színházban rendezett intim hangulatú beszélgetésen osztotta meg Alföldi Róbert élményeit Csáki Judittal és a jelenlévőkkel. A Spinoza Színház jóvoltából most mindannyian részesei lehetünk az eseménynek.

Euripidész Médeia című drámájának modern értelmezése Alföldi Róbert innovatív rendezésében kel életre a Myeongdong Színházban.  A mű középpontjában Kolkhisz egykori hercegnője, Médeia áll. Miután férje, Iaszón elhagyja őt egy korinthoszi hercegnőért, Médeia bosszút áll: megöli gyermekeiket és Iaszón új feleségét.

“A Médeia egy nagyon szenvedélyes szerelmi történet, olyan mű, melyet 2014-es kinevezésem óta színpadra akartam állítani” – mondta Kim Yun-cheol, a Koreai Nemzeti Színház művészeti vezetője a február 13-án tartott sajtótájékoztatón.

Kim Yun-cheol és Alföldi Róbert

Habár Euripidész drámája nem volt sikeres az író életében, a 20. század sokat játszott előadásává vált, miután a feminista mozgalom megjelenésével ismét megnőtt az érdeklődés az iránt, hogyan tudnak a nők helytállni, érvényesülni a férfiak által dominált társadalomban.

Alföldi Róbert, aki már tavaly is elvarázsolta a szöuli közönséget – 2016-ban Shakespeare Téli rege című művét vitte színre – most második előadását prezentálta a Koreai Nemzeti Színházban.

„Sok embernek kétségei vannak a klasszikus darabokkal kapcsolatban, mert úgy vélik, hogy nagyon nehéz azonosulni múltbeli karakterekkel. Euripidész tragédiájától nem kell tartaniuk, mert az emberek közötti kapcsolatokról szól, olyan mindennapi érzelmekről, melyeket mi is átélünk” –mondta Alföldi Róbert az előadásról a produkció premier előtti sajtótájékoztatóján.

Középen JinTae-ok

Médeia szerepében Lee Hye-young-ot láthatja a közönség. Lee Hye-young színházi nagyságát már bizonyította: Arkagyinát játszotta abban A sirályban, mely tavaly történelmi jegyeladási rekordot állított be. „Színészként úgy vélem, hogy Médeia szerepe egy soha vissza nem térő alkalom számomra. A szerep arra késztetett, hogy nőként, anyaként és emberi lényként tekintsek vissza életemre. Médeia szenvedélyes szerelmét, fájdalmát és a bosszú iránti vágyát sikerült megértenem. Ezután nem volt nehéz Médeia alakját a valódi érzelmeken keresztül megtalálni”-osztotta meg a szerephez fűződő gondolatait a Dél-Koreában rendkívül népszerű Lee Hye-young.

Kim Yun-cheol, Alföldi Róbert

Az előadás egyik különlegessége, hogy a szereplők jelmezeit a koreai divatszakma nagyasszonyának tartott JinTae-ok tervezte, aki első alkalommal vállalt jelmeztervezői feladatot. JinTae-ok több mint ötven évet töltött a divatszakmában.

„Aki egy csodálatos és nagyon szenvedélyes előadást, egy szenvedélyes szerelem történetét szeretne látni, jöjjön és nézze meg a Médeiat”- mondta zárszóként Alföldi Róbert.

“Euripidész drámájának feldolgozása február 24-én premierezett a Szöuli Nemzeti Színház színpadán. Médeia mindenki számára az a “kegyetlen nő, aki a férje iránti bosszúvágytól vezérelve megöli gyermekeit”, vagyis elköveti a bűnt, mely mindig, minden körülmények között elfogadhatatlan. Ám Alföldi Róbert rendezésében a társadalmon van a hangsúly, mely, szélsőségekbe átcsapva, kiközösíti Médeiát. A mű rávilágít a társadalmi abszurditásokra, első sorban a lelkierő kikényszerítésére” – számolt be a kritika az előadásról.

Forrás: Alföldi Róbert Facebook oldala, www.koreatimes.co.kr
Fotók: NTCK ( National Theater Compahy of Corea)