Irodalmi est vizsgálja Mundruczó Kornél színházi munkásságát Ljubljanában

2017 április 11. kedd, 9:48

A ljubljanai Balassi Intézet irodalmi estjének központi témája Mundruczó Kornél munkássága lesz.

Mundruczó Kornél és Büki Dóra Berlinben

Mundruczó Kornél és Büki Dóra Berlinben

Négyféle rendszeres programsorozatot szervez a Ljubljanai Magyar Kulturális Központ: irodalmi estet, filmklubot, gyerekprogramokat és magyar nyelvi bevezető tanfolyamot. Április 13-án, a soron következő irodalmi est fő témája ezúttal Mundruczó Kornél színházi munkássága, azon belül is a Bíró Yvette-tel közösen jegyzett Frankenstein-terv lesz, amellyel a Proton Színház 2009-ben nagy sikerrel mutatkozott be a ljubljanai Mladi levi Fesztiválon.

A Cannes-i filmfesztiválra is beválogatott film megtekintése után Marjanca Mihelič műfordító, a magyar irodalom kiváló ismerője, és a darabban közreműködő tolmács, valamint a Mladi levi fesztivál kurátora, Mojca Jug beszélget majd a szlovén vendégjáték fogadtatásáról és a darab, illetve a film különös aktualitásairól. A rendezvény meghívott fővendége a Proton Színház ügyvezető igazgatója, Büki Dóra.

A 2009-ben megjelent ljubljanai kritikák az előadás drámai oldalát emelték ki:

„(…) a frusztráció agressziót szül, az agresszió pedig gyilkossághoz vezet, és a végén minden vérben úszik. (…) Mundruczó Kornél egy zárt világ társadalmi és emberi kapcsolatait tárja elénk színházi keretek között. Az előadáson belül – színházban szokatlan módon – a színészeknek is lehetőségük nyílik a véleménynyilvánításra.” Dnevnik, Ljubljana

A Balassi Intézet egyik alapfeladata, hogy a lehető legszélesebb körben ismertesse meg a magyar kultúrát az ország határain túl. A magyar kultúra sokszínűségét hangsúlyozva, a Ljubljanai Magyar Kulturális Központ, mint a Balassi Intézet egyik külföldön működő magyar kulturális intézete, elsősorban olyan programok rendezését támogatja, amelyek reflektorfénybe helyezik a magyar kortárs és klasszikus művészetet. Az intézet arra törekszik, hogy felkeltse a ljubljanai közönség figyelmét a magyar kultúra iránt, és ösztönözze a magyarok és a szlovénok közötti együttműködést.

A Frankenstein-terv stábja

A Frankenstein-terv stábja

A Proton Színház 21 fesztivált megjárt Frankenstein-terv című előadása legközelebb 2017. május 28-án 15.00 és 19.00 órakor látható a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán, ismét külső helyszínen.